POVEGIA – A DREAM UNIVERSITY CAMPUS

Повеля започва своята история, през 6 век след Христа, когато след Ломбардските нашествия група от хора бягайки от опустошението на  Есте и Падуа и намират подслон на самотния остров. През 9ти век популацията на острова започва да расте благодарение на добре развиващия се добив на сол, риба и селско стопанство. За жалост последвалите събития очертават богатата и в същото време трагична история на самотния остров.

–       През 1379 Венеция е нападната от Генуа, заради което хората от острова са евакуирани. Заплахата от Генуезкия флот налага да се запечатат водните пътища. Изграждат се редица укрепления, като първото такова е Осмоъгълник Повеля, по чийто модел са направени всички останали. Осмоъгълникът е на стратегическо място, между 2 основни канала, Spirito и Poveglia, по които се стига до Венеция.

–      По време на управлението на Наполеон островът се превръща в място за прокуждане на болните от чума.

–      През 20ти век приспособяват сградите на Повеля за приют за психично болни, но болницата затваря и  от 1968г остравът остава безлюден.

Сградите, които са оцелели и до днес са Cavana (покрит навес за лодки), църква, болница, приют, кула-камбанария и жилища и административни сгради за персонала. Камбанарията е най-видимата структура на острова, и датира от 12-ти век. Тя е принадлежала на църквата Сан Витале, която е била разрушена през 1806. Мост свързва островът, на който се намират сградите  с острова, който се състои от растителност и полета. Осмоъгълното укрепление е като малък трети остров в непосредствена близост до острова със сградите, без са свързани с него. Самото укрепление се състои от глинен насип иззидан от външната страна с тухла.

В днешно време Повеля изглежда като едно омагьосано място, превзето от гъста растителност.

 

Проект

Целта на проекта да се вдъхне отново живот на зеления остров като се възроди всяко кътче от неговата повърхност. С близостта си до Венеция, Повеля притежава неспорен потенциал за развитие на университетски кампус.

Развитието на острова е деликатно и с уважение към миналото. Запазва се и се реставрира всяка съществуваща сграда, като се приобщава към общата структура на едни функциониращ организъм. Намесата е минимална, но отчетлива. Ясно се разграничава старо от ново, но всичко пулсира в един ритъм. Всяка сграда намира своето предназначение и цел за да работи този кампус  като едно цяло.

Запазването на зеленината на островът е ключов елемент, както и особеният акцент върху новите пространствата за отдих и рекреация между които намират място:

Университет

Аудиториум

Пристанище

Библиотека

Амфитеатър

Столова

Арт център

Църква

Общежития

Спорт

С развитието на този проект се обръщаме към тъмното минало, отдаваме заслужената му почит и поглеждаме към светлото бъдеще.

арх.Теодора Кукова
дипломен ръководител: арх. Орлин Давчев
специалност: Архитектура
университет: УАСГ
година на завършване: 2017
телефон:0885142277