Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Новият ПУП на община Средец- обществено обсъждане

Район Средец има нов ПУП.
Район Средец е центъра на София!
Искате ли да знаете какво се случва там и какво ще се случва тепърва?
Уместно ли е да се произвеждат небостъргачи с 70м и повече в тази част на Софийския център (хотел Рила)? Върху археологията? При положение, че съществуващата сграда именно по тази причина няма подземен гараж и се твърди, че голяма част от археологията е запазена (Резиденцията на Константин?).
Мястото попада в първа зона – резерват според Групови паметници на културата – „1. Археологически и исторически резерват (АИР) Сердика-Средец“ – какво е мнението на „Национален Институт за Недвижимо Културно Наследство“? Съгласуване? Каква е практиката в други Европейски столици при подобни казуси?
Какви биха били последствията от културна, естетическа и градоустройствена гледна точка? Предназначението е Административно-търговски комплекс с хотел и жилища или общо взето едно вертикално село – какъв трафик ще генерира точно на това място. Знаем слабостите на моловете, които произвеждат „traffic jam“ дори извън ЦГЧ.
Хотел Рила има М+9 етажа, новия ПУП предвижда М+18 при същата пропорция на стъпката. Резултата няма да е елегантна „игла“ а ще бъде мощна язовирна стена!

В този ПУП се узаконяват последните строежи на Цеко Минев и Цветан Василев, има и много други интересни неща.

Кметът на район Средец Вергиния Стоянова и главния архитект Теодор Тодоров са подготвили „обществено обсъждане“, ама не са го обявили кой знае как… Затова Ви каним да го обсъдим.
На място.
И да сме много.
Пука ли ви за центъра на София?
Подобни градоустройствени интервенции се защитават с градоустройствени проучвания, макети и т.н., който се защитават пред градоустройствената комисия… така е в Берлин например. Общината преценява как такава инвестиция ще се отрази на околната градска среда, какво ще е въздействието….
Ето ПУПа: http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni%2F2013%2FPRZ_m_Zona-A-IUG_r-n_Sredec-color%2F
Ето и обявлението: https://www.dropbox.com/s/c860jy2gf6g8tyh/Писмо%20от%20СО%2C%20р.%20Средец.PDF

Срещата ще се проведе на 15 юли понеделник от 14ч. в Район Средец, ул. Леге 6, София

Източник на информация: ГРУПА ГРАД