Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

ВИЕНСКИЯТ МОДЕЛ – жилищна среда за 21-ви век

Последните четири, поредни години Виена оглавява проучването Mercer, Quality of Living, а през 2012 заема второ място в класацията на списание Икономист за най-приятен град за живеене (The Economist 2012, World’s Most Livable City) и осмо място в списание Монокъл (Monocle 2012, World’s Most Livable Cities).

 

Жилището е неизменна част от ежедневието на всеки от нас. Заобикалящата ни среда дава своето отражение върху възприятията ни и начина ни на живот. Ето така е вдъхновена изложбата Виенският модел, жилищна среда за 21-ви век. Пътуваща изложба, която е показана за първи път в Австрийския културен форум в Ню Йорк, през 2013-та година. Моделът води своето начало от ранните години на 20-ти век от т.н. Червена Виена (Red Vienna) и в него взима участие колектив от талантливи архитекти като Адолф Лус (Adolf Loos), Жан Нувел ( Jean Nouvel ), Ричард Нойтра (Richard Neutra) и Йозеф Хофман (Josef Hoffmann).

 

 

Изложбата преминава зад физическия облик и фасадите – тя представя процеса на проектиране и планиране, който кураторите усъвършенстват през годините. Така те се надяват да представят на чуждестранните архитекти и проектанти нови идеи, които биха могли да прилагат върху развитието на своята жилищна среда. Принципите, заложени в организационната структура на виенските жилищни проекти и на настоящата изложба са социален микс с цел избягване на поляризация/сегрегация, създаване на нови градски зони, разнообразие и интеграция, гражданско участие, опазване на околната среда и климата, уплътняване на централни градски части, нискоетажни сгради в периферията, ролята на изкуството в развитието на жилищната среда.

 

Иновативна архитектура, възстановяване на квартални пространства, прилагане на съвременно изкуство в жилищната среда са едни от главните цели на модела, подкрепени от проектите на Сабине Битер и Хелмут Вебер (Sabine Bitter and Helmut Weber), видеодокументацията на Петер Фатингер (Peter Fattinger), Вероника Орсо (Veronika Orso) и Михаел Рипер с проекта Add On (Michael Rieper’s), 2005.

Куратори на изложбата са Волфганг Фьостер и Уилиам Менкинг (Wolfgang Förster & William Menking), асистенти и експозиционен дизайн – Сабине Битер и Хелмут Вебер (Sabine Bitter & Helmut Weber). Откриването ще направи посланикът на Австрия Н. Пр. Герхард Райвегер.

Специален гост ще бъде г-н Михаел Лудвиг (Michael Ludwig), Градски съветник по Жилищна политика, жилищно строителство и благоустройство в Община Виена.

Организатори на изложбата са Община Виена и Австрийско посолство в България.
Партньори: Съюз на българските архитекти и MVD Австрия.

Кога: 07-28.03.2014, официално откриване 07.03.2014, 18:00 часа

Къде: Централен дом на архитекта, улица Кракра 11

Източник на информация: edno.bg