Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Победителите в архитектурния пленер-конкурс на община Ловеч за „Благоустрояване и развитие на Деветашката пещера като туристическа дестинация“

Завърши студентски архитектурен пленер-конкурс, организиран от община Ловеч, на темата „Благоустрояване и развитие на Деветашката пещера като туристическа дестинация“.

Отново победители са от ВСУ. Спечелилият екип е: Жени Нанкова, Биляна Йончева, Мариела Павлова от ВСУ „Любен Каравелов“ и Ирен Трайчева от Лесотехническия университет.

Момичетата победиха в надпреварата с ясната си и категорична цялостна концепция за развитието на Деветашката пещера като туристическа дестинация. В предложението си те запазват всички характерни елементи, които са на терена, и ги включват в нова функция. В разработката си предлагат регенерация на бившите военни обекти и изграждане там на бунгала за посетителите, нова конструкция на комина с място за наблюдение на терена, ситуират стъклена сграда с търговски функции, музеен център, велоалея и екопътека. Голямата награда на организатора на пленера-конкурс – община Ловеч – парична премия в размер на 850 лв., бе връчена от кмета Минчо Казанджиев.

Участие в пленера-конкурс взеха 20 студенти по архитектура от пет ВУЗ-а. Задачата им бе да предложат общо устройствено решение, включващо благоустрояване, изграждане на съпътстваща инфраструктура до пещерата – транспортен и пешеходен достъп, паркиране, изграждане на посетителски център, който да включва представяне на обекта по подходящ начин, зала/място за презентации, експозиции, игри и занятия с ученици, провеждане на събития и други, насочени към природната забележителност, но изнесени извън нейната територия.

С грамота и книгата „Градът“ бяха отличени Иля Денчев и Кристиян Рафаилов от ВСУ „Любен Каравелов“. Индивидуална награда за особени умения  получи Кристиян Рафаилов, лично от кмета Казанджиев, който връчи и сертификат за участие на всички студенти, включили се в пленера.

            Работите бяха оценявани от 5-членно жури, председателствано от арх. Петко Еврев от Националния център за териториално развитие и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

На 03.11.2014 г. отличените студенти получиха грамота от декана на Архитектурния факултет, доц. д-р арх. Б. Борисов, за успешно представяне в архитектурния пленер-конкурс и утвърждаване на авторитета на Архитектурния факултет при ВСУ „Л. Каравелов“.

Ч Е С Т И Т О!!!

Източник на информация: www.vsu.bg