Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Министерство предлага сделка на проектанта на Военното НДК

Министерството на правосъдието се опитва да се споразумее с проектанта на т.нар. военно НДК на бул. „Скобелев“, където трябва да се преместят наказателното отделение на районния съд в София (СРС) и районната прокуратура. Зданието бе прехвърлено на министерството от правителството на ГЕРБ преди повече от 2 години с идеята, че така се решава сградният проблем на СРС.

Малко след като придоби собствеността, правосъдното ведомство сключи договор за преустройство на помпозната постройка, довършена само до груб строеж от военните. Проектантът „Мактер Консулт“ обаче заведе две дела срещу министерството на правосъдието заради нарушени авторски права. Всяко от тях е за по 617 хил. лв.

Дълго време министерството не обръщаше внимание на претенциите на проектанта. Заради пренасянето на спора в съда служебният зам.-министър на правосъдието Петко Петков предлага да се сключи споразумение с „Мактер Консулт“, като се платят 80 хил. лв., срещу което проектантът да се откаже от правата си и да оттегли исковете си. Според Петков това няма да струва на държавата нищо, защото парите ще дойдат от отпуснатите вече близо 9 млн. лв. за ремонт на сградата.

„Разговор с архитекта беше проведен и резултатите от него бяха изключително окуражаващи“, заяви Петков в съобщение до медиите. Собственикът на „Мактер Консулт“ арх. Марин Бакалов каза пред „Сега“, че може да се споразумее с министерството и е съгласен със сумата, защото не иска да пречи на преместването на съда, както и сградата да стои безстопанствена и да се руши. Засега споразумение обаче не е подписано.

Другата сграда, определена по времето на ГЕРБ за районния съд, е бившата на ГУСВ на бул. „Цар Борис III“. Нейният ремонт е почти приключил след години забавяне. Там се наложи повторно къртене на подовете и спешни поправки заради течове.

Ситуацията във военното НДК е много по-лоша – там преустройството и ремонтите още не са започнали. Според медийни публикации то вече е глътнало над 50 млн. лв., а колко още ще трябват – не се знае.

Източник на информация: www.segabg.com