Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Частен парк представя величието на България

  Хилядолетното величие на България – от неолита до падането под турско робство, ще бъде възкресено и показано в достъпен вид на едно място – върху 130 дка на километър от магистрала „Хемус“, в землището на ветринското с. Неофит Рилски. Проектът „Исторически парк“ е изцяло частен и е в предфинална подготовка. Първи тест за бъдещето му е новооткритият музей на открито „Неолитно селище“, който само за месец събра стотици български и чужди посетители. Зад идеята стои екип от историци, скулптори, художници, реставратори и един финансист, открил пазарна ниша в хобито си.

Image_4419951_411

  „Най-славните моменти от историята ни, които трябва да крепят българския дух и да ни направят световна дестинация, са непознати за света и дори за децата у нас. Показваме на чужденците възрожденски къщи и механи, показваме им немотията, а не блясъка“, обяснява зародиша на идеята 37-годишният Ивелин Михайлов, шеф на „Исторически парк“ АД. Финансовият консултант е запален по историята от дете. „Израстнах в учителския дом на баба си и дядо си в Горна Оряховица, където вместо тапети по стените висяха карти на България от различни периоди“, разказа Ивелин. Зад гърба си той вече има опит в правенето на пари от история. Съсобственик е на фирма „Трежър“ – единствената у нас, която инвестира в исторически възстановки. Дружеството има договор с 8 музея у нас и прави реплики на експонатите им срещу процент от печалбата. Клиенти са държавни институции, които подаряват сувенирите на официални гости. Колекционери ги купуват за домовете и офисите си, а туристите – за спомен. Отскоро и три училища в Горна Оряховица и София разполагат с оригинални статуетки на български царе – дар от фирмата. Успехът на начинанието ражда идеята за „Исторически парк“.

  „По света има много такива атракциони, в които е събрано най-значимото от историята на даденато страна. Туристите идват на почивка за кратко и е трудно да обиколят наведнъж всички ценни исторически паметници. Да не говорим, че някои от тях не са поддържани. Възстановката им на едно място ще доведе нови туристи, даже Холивуд ще докара тук“, убеден е Ивелин. Той дава пример с филма „300“, след който интересът към Гърция скочил многократно.
В „Исторически парк“ всички обекти ще бъдат построени от автентични материали – камък, дърво и бронз. Пет сектора ще показват развитието на цивилизацията по нашите земи. В първия ще бъдат разположени неолитно селище, наколните къщи от Варненския халколитен некропол – дом на най-старото обработено злато в света, и най-древното в Европа каменно укрепено селище, открито край Провадия. Вторият сектор ще представя блясъка на тракийските владетели – с дворец, храм и казарми. Третият ще въкреси бита и поминъка на прабългарите и славяните, а последните два ще са отредени за двете български царства – с реплики на Преслав и Царевец. Бронзови статуи на божества и владетели ще оживяват обширните открити площи, а в дворците ще има восъчни фигури на царе и придворни. Докато разглеждат светините, посетителите ще могат да си изсекат тракийска монета, да смелят с камъни брашно от лимец, да се снимат с военни доспехи, да стрелят с лък. В палатите статисти ще представят различни ритуали, а след обиколката туристите ще могат да хапнат в славянски, български или тракийски ресторанти и да гледат 15-минутни 3D исторически филми.

  „Паркът ще отвори през 2019 г. и ще работа на 500 души. Осигурили сме терена чрез покупка и наем на необработваеми земи с право на строеж. Довършваме детайли. Когато разполагаме с всички книжа и няма риск от корупционен натиск, ще продадем 60% от проекта на чуждестранен инвеститор. Вече има интерес от няколко фонда. Паркът ще струва 50 млн. евро, но бързо ще се изплати, защото ще е истинска машина за пари“, твърди Михайлов. Според него годишно през атракциона ще минават поне 400 000 души. При входна такса от 25 лв. и поне още толкова пари, дадени за храна, сувенири и прожекции, вложението ще се възвърне за не повече от 5 г.