Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Планира се пълно възстановяване на автентичния вид на „Къщата с ягодите“

„Къщата с ягодите“ – двуетажната сграда на централната столична улица „Сан Стефано“ 6, която от години тъне в разруха, по всяка вероятност ще бъде реставрирана и възстановена в автентичния си вид. Както отвън, така и вътре. Такъв проект вече върви за съгласуване. Като начален етап към изпълнението му проектът е бил одобрен в междуведомствената комисия между Столичната община, Министерството на културата, института за паметниците на културата и строителния надзор, отговаряща за опазването на старите сгради в столицата.

Strawberry-house

Оттук насетне за бъдещето на сградата – паметник на културата, която е собственост на директора на „Лукойл“ Валентин Златев, трябва да се произнесе институтът за паметниците на културата. Проектът трябва да бъде подписан и от министъра на културата, а общината да издаде разрешение за започване на ремонта.

По думите на Калинов собственикът на имота предвижда пълна реконструкция на сградата както вън, така и вътре. Имало и проект за използваните материали, с които ще се подменят старите облицовки и настилки, като те щели да са с най-високо качество. Оригиналните авторски орнаменти, ценните части от интериора и екстериора и др. обаче няма да бъдат заменяни – те ще бъдат заснети, демонтирани, реставрирани и върнати на предишните си места. Имало идея и да им се направят предварително точни копия, преди да бъдат демонтирани.

Преди да започне реконструкцията, ще се направи и цялостно заснемане на къщата, за да се знае и запази автентичният й вид.

Проектът засега е срещнал одобрението на експертите в междуведомствената комисия, като от института за паметниците на културата имали малко забележки. Предстои институцията официално да се произнесе по идеите. Запознати с проблемите по реконструкция на сгради – паметници на културата, се надяват процедурата по съгласуване на проекта да не отнеме традиционното продължително време, както в много подобни казуси.

Двуетажната сграда с подземна изба, три тераси и странична порта за карети, която е с площ около 234 кв.м, е била построена между 1927 г. и 1930 г. за банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Проектирана е от завършилия училището за художествени занаяти във Виена и Висшето техническо училище в Карлсруе български архитект Георги Кунев.
Има пет спални, салони за прием на гости, подиум за музиканти, голям кабинет, стаи за прислуга, веранда, врати с кристални стъкла, камина с червен мрамор, барелефи. Обявена е за паметник на културата през 1978 г.

„Къщата с ягодите“ Валентин Златев получава през 2012 г. от фирмата на своя баща Васил Златев – „Агрохолд“, който я купува през 2004 г. Преди да стане собственост на Златев, тя е била посолство, милиционерски щаб, средище на съветски активисти.

Ако бъде изпълнено обещанието за пълна реконструкция на къщата и възстановяването й в автентичния й вид, това ще е една от малкото сгради – паметници на културата в София, които не са „социализирани“, вградени в модернистични постройки от стъкло и бетон.

Засега не е ясно какви са плановете за бъдещото предназначение на „Къщата с ягодите“.

Източник на информация: www.dnevnik.bg

Снимки от къщата можете да разгледате на следния линк: www.zdravkoyonchev.com