Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

ПЕТИЦИЯ за запазване духа и философията на емблематични сгради в София – хотел”Витоша-Ню Отани”/сега хотел „Маринела“/

Свидетели сме на грубо посегателство върху един от малкото архитектурни шедьоври,с които нашата столица може да се гордее – Хотел”Витоша-Ню Отани”. Имахме шанса и привилегията да се радваме на една от творбите на световно известния японски архитект Кишо -окава/ Доктор Хонорис кауза на Софийски университет ”Св.Климент Охридски”/
Хотелският комплекс ”Витоша – Ню Отани” е единственият по рода си в Източна Европа и по твърдение на самите японски архитекти, една от емблемите на бюро -окава. Значителна част от творчеството на Кишо -окава бележи емблематични сгради и комплекси, номинирани от ООН и Юнеско.
Но това очевидно няма значение за новите собственици и отговорните институции,тъй като вече година и половина се извършва груба намеса и брутална промяна на интериора и екстериора на комплекса. Великолепни пространства, прекрасни фрагменти, детайли, характерна растителност и материали бяха унищожени.
Въпреки опитите на САБ, КАБ и Гл.архитект на София  да се прекрати унищожаването на духа и философията на този комплекс, придружено с грубо незачитане на авторските права на архитекта, процесът продължава.
Ние призоваваме специалистите и гражданите на София, както и всички, които милеят за своя град, да подкрепят нашите усилия за спасяването на този единствен по рода си у нас комплекс.

САБ,КАБ

 

Петицията ще намерите на адрес:

http://grajdanskapeticia.com/pview.aspx?pi=BG31616