Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

АРХЕОЛОГИЧЕН ПАРК И МУЗЕЕН ЦЕНТЪР „ФИЛИПОПОЛ – ТРИМОНЦИУМ – ПЛОВДИВ“

Дипломен проект, МП „Архитектура“, НБУ, гр. София, 2015г.
Специализация: „Архитектурно и урбанистично наследство“
Ръководител: проф. д-р арх. К. Бояджиев

Имейл: radina.sabcheva@gmail.com


Мястото:
Идеята за разработването на тази дипломна работа беше породена от обявяването на град Пловдив за „Европейска столица на културата 2019“. Замислих се какво е най-важното културно богатство на града – безспорно това е неговата стратификация, натрупването на множество архитектурно-исторически пластове, които в съчетание с природните дадености – шестте хълма и река Марица, създават една неподражаема атмосфера на връщане назад във времето. Смятам, че устройството и архитектурата на един съвременен град трябва да направи възможно съжителството на историческите ценности със съвременната градска среда – неслучайно девизът на града е „Древен и вечен“.
Проектът, разработен с голяма доза уважение към миналото, адекватна връзка със съвременната среда и оптимизъм, че археологическите ценности на града могат да станат част от настоящето му, ни пренася в южното подножие на Стария Пловдив – място, наситено с историческа памет. Най-важната характеристика на избрания терен е, че той представлява основна „фасада“ на Стария град откъм Центъра на съвременния град. Разработката обхваща пространството между „Понеделник пазара“, бул. „Цар Борис III“ и ул.“Патриарх Евтимий“, където са разкрити 8 дка. древноримски археологически разкопки от голям жилищен сектор от Античния Филипопол, като и до днес комплексът не е експониран. Интересът към терена датира от 1972, когато е проведен архитектурен конкурс за сграда на музей на тракийското изкуство. След завършването на грубия строеж, обаче, работата по сградата спира и през следващите повече от 30 години тъне в разруха и постепенно се превръща в едно от най-отблъскващите и опасни места в центъра на града.
Паркът – археология:
Задачата на тази дипломна работа е да даде предложение за пълното разкриване и експониране на археологическите ценности и тяхното интегриране и социализиране в контекста на съвременната градска среда. Освен промени в улично-кварталната мрежа с цел по-добра връзка на обекта с околните градски артерии, устройствената част на проекта включва свързване на археологическото ниво (парка с експонираните разкопки) и съвременното ниво (площада с прилежащите транспортни и пешеходни артерии) чрез редица елементи като: стълбища, асансьори, амфитеатрално озеленено сядане, експозиционни прозорци (остъклени части от тротоара на съвременно ниво, които правят визуална връзка с археологията), както и създаване на нови туристически маршрути: връзка с Центъра чрез подлез „Археологически“, стълба по скалите към наблюдателната площадка на Стария град и пътека към църквата „Св.Параскева“, достъпни от терасата на музейния център, пасарелка над булеварда, свързваща новата сграда с входа на Античен театър Пловдив, пешеходен мост и рампа над археологичния парк, както и пешеходна рампа от разкопките към съществуващия южен вход на АИР Старинен Пловдив.
Музеят:
Общата разгъната застроена площ на сградата, разположена на север от археологическия комплекс, е 6000 кв.м. Тя е развита на пет нива, две от които изцяло под котата на съвременното ниво на площада, но с изцяло остъклена фасада и достъп към археологическото ниво, което дава възможност за плавно сливане на пространствата вън-вътре.
Функционалната програма на музея включва няколко експозиционни зали, една конферентна и една прожекционна зала, зони за отдих, работилници и офиси за администрацията, както и кафе с открита тераса на последния етаж, разкриващо прекрасна гледка към целия археологичен парк и центъра на града.
Вертикалната комуникация в сградата се осъществява с две стълбищни клетки, три пътнически асансьора, един товарен асансьор и рампа, която превежда посетителите през експозицията от ниво -1 до ниво 2.
Конструкцията на сградата е стоманобетонна с безгредови плочи и кръгли колони с диаметър 50 см., разположени в конструктивна мрежа 8,00/6,00 м. Конструктивната височина на етажите е 4,00 м.
В екстериорното решение на сградата преобладават органичните форми на обемите с вълнообразна структура, като фасадните стени са облицовани с дървена обшивка. Акцент на главната (южна) фасада е структурата на окачената стъклена фасада, която отново е оформена с дъгообразни шпроси, с възможност за хоризонтално разположени слънцезащитни елементи, като стъклото плавно преминава в оформлението на западния вход. Покривът на сградата плавно преминава от източната дъгообразна фасадна плоскост с лек наклон с покривни остъклявания, оформящ красива пета фасада на музея, видима от наблюдателната площадка на тепето.
В интериорното решение на пространствата е поставен фокус върху разработването на детайл на двураменна стълба (централно разположена във фоайето на сградата в остъклена клетка, така че да изпълнява и евакуационна функция) и видима от всички части на сградата. Оформлението на вътрешните пространства е допълнено от дизайнерски мебели – пейки с разнообразна конфигурация, разположени свободно в експозиционните площи и образуващи кътове за почивка на посетителите, маси и пейки в кафенето на 3 етаж, информационно гише и витрини за излагане на археологически експонати. Дизайнът на всички разработени елементи от интериора е изцяло в духа на композираните екстериорни извивки по фасадите.
В пространството на новосъздадения археологичен парк си взаимодействат няколко основни фактора – скалния масив на тепето, съществуващото озеленяване, подчертано възрожденската архитектура на Стария град, археологическите разкопки и съвременната градска среда с характерната за нея архитектура. Сграда на музейния център действа като обединяващ елемент на всички тези фактори, сливайки се обемно с природните дадености на терена и свързвайки функционално и естетически историческите пластове. Така се създава едно подчертано пешеходно пространство, което съчетава култура, история, изкуство, отдих и туризъм на едно място в сърцето на съвременния град.
арх. Радина Събчева
телефон: 0883 367 087
е- поща: radina.sabcheva@gmail.com
Интернет адрес/ Портфолио: http://www.radinasabcheva.eu/