Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Бизнес хотел «Казаполис», м. „Тополи-Казашко“, гр. Варна

Бизнес хотел „Казаполис“ 4* е разположен в централната част на проекна жилищна територия в м. „Тополи-Казашко“, разположена на северния бряг на Варненското езеро, 6 км западно от град Варна. Сградата е ситуирана в непосредствена близост до централен площад, градска администрация, различни търговски и офисни сгради. Хотелът е разположен в богато озеленена паркова среда, близо до спортно-рекреационната зона.

Разположението и наклонът на територията позволяват добри визуални връзки. На юг се открива широка панорама към Варненското езеро. На югоизток – към Аспаруховия мост и нос Галата. На североизток  – към гр. Варна, на север – към с. Тополи, а на запад и северозапад – отлична панорама към природните дадености на района.

Обемът на сградата се състои от 2 тела – ниско и високо, които създават характерния й силует. В ниското тяло са разположени зони за обществено ползване, а във високото тяло – хотелски етажи и панорамен бар. Концепцията на хотела е максимално да се използват възможностите за панорамни гледки.

Вътрешното пространство на хотела е обогатено с атриум, преминаващ през всички етажи, с остъклена южна фасада. На всеки етаж атриумът е с обиколни галерии и кът за отдих към южната фасада с гледка към Варненското езеро. Два панорамни асансьора позволяват гостите на хотела да се насладят на разкриващата се панорама и обема на атриума.

На партерно ниво (кота ±0,00) са разположени главният вход, просторно фоайе с рецепция, лоби бар, ресторант с тераса и двуетажна галерия за съвременно изкуство, за която е предвиден и самостоятелен вход.

На нивото на мецанина (кота +6,40) е разположен конферентен блок, свързан с партера посредством парадно стълбище близо до главния вход. Коферентният център се състои от рецепция, бизнес център, 3 заседателни зали и голяма многофункционална зала с възможност за трансформиране на пространството за постигане на по-ефективно използване. Гъвкавостта на пространството се постига чрез прилагане на система от подвижни звукоизолиращи стени.

На покрива на ниското тяло (кота +12,80), който е максимално озеленен, е разположено игрище за мини-голф и  зона за отдих.

На сутеренно (полуподземно) ниво (кота -6,40), с изход към озеленената територия на хотела, са разположени луксозен спа център с басейн и фитнес зала, както и пиано-бар.

На подземното ниво (кота –10.90 м) е проектиран паркинг с 80 места за гости на хотела и конферентния блок.

Хотелските 17 етажа са с по 10 стаи на етаж, с общ капацитет 340 легла. За постигане на по-висок стандарт на настаняване всички стаи са с осови размери 6,50/7,00 и светла височина 2,80. Ориентирани са на югозапад и югоизток с панорамна гледка към Авренското плато и Варненското езеро или съответно към град Варна, Аспаруховския мост и нос Галата. Интериорното решение е с акцент към панорамната гледка, поради което обзавеждането на стаите и, в частност, леглата са ориентирани към остъклената фасадата.

На последния етаж на високото тяло (кота +70,70) се разполага панорамен бар с обширна тераса с гледка на изток, юг и запад.

Всички служебни помещения, складове, съблекални, обслужващи и технически помещения са разположени в северната част на сградата, скрити от погледа на гостите на хотела.

Плътната част на фасадите е облицована с гранитни плочи. Стъклената окачена фасада е от 2 вида. Едноцветно стъкло е предвидено за ниското тяло, атриума и панорамния бар. Източната и западната фасада на високото тяло са изпълнени със BIPV система от тънкослойни гъвкави фотоволтаични панели. Дизайнът на панелите е в 4 цвята и 2 размера, групирането на които създава уникален растер и игра на цветовете. Енергията, получавана от фотоволтаици, директно се използва за нуждите на хотела (осветление, топла вода, вентилация и климатизация, задвижване на асансьорите).

Бизнес хотел „Казаполис“ 4* е с характерен силует на пунктова сграда. Избраната планировка, постигнатите индивидуалност и визия, открояват обема на сградата като емблематична за района.

Арх. Радина Станева

Дипломен ръководител: д-р арх. Пламен Петров

Специалност: Архитектура

Университет: ВСУ „Черноризец Храбър“

Година на завършване: 2016

e-mail: radi_st@mail.ru

телефон: 0899 89 00 29