Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Жилищна сграда със смесени функции в София

Ситуация и подходи

Имотът се намира на ъгъла образуван от ул. Опълченска и бул. Александър Стамболийки, като от към булеварда новопроектираната сграда покрива калканна стена на съществуваща 6 етажна жилищна сграда.Ситуацията обхваща едно от представителните места в столицата, съчетало знакови сгради като един от първите търговски центрове-Мол София,както и Софийска техническа гимназия. Благоприятното му разположение в града е предпоставка за лесен достъп до имота, както автомобилен, така и пешеходен. На разположение е удобен градски транспорт, заради намиращата се в близост метростанция „Опълченска“ както и автобусни и трамвайни спирки.

 

Функционално решение

На партерно ниво е разположено общественото обслужване на сградата, което се състои от ресторант с градина и кухня към него, зала за танци със съблекални към нея, книжарница със зони за четене и студио за красота. Складовите помещения към кухнята на ресторанта се намират на първия подземен етаж, откъдето чрез две платформи се осъществява зареждането и изнасянето на отпадъците и се помещаватбитовите помещения за служителите на ресторанта.

Към сградата е предвиден подземен гараж  простиращ се на два етажа, като подходът към него се осъществява от ул. Опълченска. Капацитетът е 84 паркоместа, като на всеки от етажите са предвидени по три паркоместа за инвалиди, разположени в близост до вертикалните комуникации. Складовите помещения към всички апартаменти са разположени в двата подземни етажа.

Жилищната част е разделена на четири секции – три в ниския обем и една във високия, като главните им входове са разположени към ул. Опълченска , а второстепенните от западната страна на сградата.  Всяка жилищна секция обслужва от два до три апартамента на етаж. Видът и големината на апартаментите е разнообразен, за да може да удовлетворява различните нужди и желания на обитателите. Предвидени саапартаменти с една, две и три спални, както и няколко мезонета.

Повечето апартаменти са двустранно ориентирани, като при тях ситуирането на дневния тракт е разположен на запад( обърнат към динамиката на града), докато нощният тракт е обърнат на изток, към спокойствието и уюта, които са необходими за комфорта на обитаване.                Освен двустранно ориентираните апартаменти има и едностранни такива с по една спалня, както и ъглови, които са с по три спални. Всички апартаменти разположени в ъгловата част на сградата са четиристрайни. Поради високите нива на шум, идващ от ул. Опълченска и бул. Стамболийски всички лоджии са остъклени, като при желание на обитателите те могат да се отворят и да функционират като нормални такива. Лоджиите ориентирани на изток са отворени, поради разположението им към тихата страна на имота.

На последния етаж от ниския обем, са разположени четири мезонета. Те са с по две и три спални, като дневната зона е разположена на първите им етажи, а група нощ на вторите. Към някои от мезонетите са предвидени кабинети. Във високия обем апартамените продължават като четиристайни и двустайни. Напоследните два етажа се помещават двата най- луксозни мезонета, като единият разполага с три а другият с четири спални.  Дневните с трапезариите им са разположени на последния етаж, отворени към просторнитераси с гледка към града, а спалните се намират на долния етаж.

Офисната част на сграда е разположена до жилищната кула. Тя се простира на пет етажа и се обслужва от отделен вход. Всеки етаж разполага със собсвени санитарни помещения и е организиран на принципа „open space”, а на последният етаж са разположени две конференти зали и администрация.

 

Конструктивно решение

Конструкцията на сградата е монолитна, стоманобетонна, безгредова с основна ос от 7.20м, като високата част е отделена от останалите ниски чрез деформационни фуги. Остъкляването на западната фасада е отдръпнато навътре, за да може получилата се козирка да има слънцезащитна функция. Пространството зад парапета е предвидено за външните климатични тела на обитателите, който да бъдат скрити, за да не нарушават визията на сградата.

Основният фасаден материал е светъл камък, който да придаде монументално излъчване, което хармонично да се впише в околната градска среда. Като акцент, който допълва визията е използването на ламаринени панели Кортен, които внасят топъл завършек на студената каменна фасада.

арх. Наталия Петрова

тел: 0883 480 610

e-mail: nataliya_vencislavova@abv.bg

Университет: УАСГ

Специалност: Архитектура

Катедра: Жилищни сгради

Година на завършване: 2016

Дипломен ръководител: проф. д-р арх. Боряна Генова