Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Връчиха наградите на „Академия ГРАДЪТ 2016“

Наградите на „Академия ГРАДЪТ 2016“ бяха връчени на специална церемония на 20 юли, в Sofia Event Center.

126 проекта на млади български архитекти и инженери от Европа и САЩ участваха в трите конкурса на „Академия ГРАДЪТ 2016“ – „Училища на бъдещето“, „Фасади, цветове, хармония“ и „Градът – градове и инфраструктура, сгради и вътрешни пространства“

Инициативата „Академия ГРАДЪТ“ се провежда за трета поредна година под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.
Тази година участват над 130 млади български архитекти и инженери, които показват своята визия за съвременните градове, сгради и инфраструктура.

Основното послание на организаторите на „Академия „ГРАДЪТ“ – Градът Медиа Груп бе: „България ви чака. Интересуваме се от вас и следим развитието ви. Наистина смятаме, че има много проекти, в които да се включите. Нека повече от представените днес проекти да видим реализирани. Пожелаваме ви да сте успешни професионалисти и да имате много проекти в България“.

Нужна е подкрепа за младите професионалисти
и техните идеи трябва да бъдат използвани максимално. Как да привлечем младите да работят в България и да имат хъс да реализират своите идеи в областта на градската среда, инфраструктурата и регионалното развитие. Трябва да разширим още повече формата на „Академия Градът“ – обща инициатива набизнеса и образованието, която за три години вече доби международно участие и измерения.
Това подчерта при откриване на изложбата „Академия ГРАДЪТ“ 2016 министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Благодаря за усилията на организаторите и спонсорите за тази инициатива, защото младото поколение търси подкрепа, а ние имаме нужда от млади хора, които да живеят и работят в България, привлечени от такива каузи, в каквато се превърна конкурса. Вярвам, че това ще даде смисъл на студентите, които учат в чужбина, но милеят за България, да се върнат, да им създадем стимул и да направим нещо добро за развитието на градовете ни, на градската среда и инфраструктура“, заяви министър Павлова.
Според нея енергията на младите архитекти и строителни инженери, заедно с възможностите, които дава европейското финансиране и държавния бюджет успешно могат да бъдат вложени в промяна на облика на градовете.
Предложението й е да покани част от младите специалисти на експертните съвети на министерството, при приемането на градоустройствени планове и проекти, особено за територии и зони, които имат нужда от един по-различен поглед.

Министър Павлова връчи първа награда в конкурса „Градът“, категория „Градове и инфраструктура“ на Андрей Ходкевич от Политехнико ди Милано за проекта му „The Fake City“. Конкурсът е част от инициативата „Академия ГРАДЪТ“, чийто създател е г-жа Венета Кръстева, управител на Градът Медиа Груп.
Фотограф: Мария Съботинова

Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България,
поздрави всички участници в конкурса за техното творчество и опит в това животът да стане по-добър, с помощта на архитектура и проектиране. Той връчи първа награда в конкурса „Училища на бъдещето“ на Виолетка Славова и Мария Стайнова, Politecnico di Milano/УАСГ за проекта й „Център по природни науки и предприемачество“, ОУ „Никола Вапцаров“, Берковица.

Партньорството между Фондация „Америка за България“ и „Академия ГРАДЪТ“
допринася за повишаване на българското образование.
Това обяви г-жа Нанси Шилър, Президент на Фондация „Америка за България“ при връчването на награда на Евгения Ефтимова от Лесотехнически университет, за проекта „Център по екология“, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – втора награда в конкурса «Училища на бъдещето“.

„Замествам старата класна стая с нова, която ще позволи на учениците да разгърнат пълният си творчески потенциал и ще им помогне да развият уменията си да работят заедно. Този цитат чудесно улавя същината на конкурса „Училища на бъдещето“, защото тук става дума за модел на класна стая отвъд традиционния познат модел.“, Това обясни г-жа Шилър.
„Изложените проекти са чудесен пример за всички, които мислят за образованието с поглед към бъдещето“.
Тя благодари на 26-те участници в програмата, с проектите които насърчават училищното образование.
Г-жа Нанси Шилър призова бизнеса за подкрепа в усилията на Фондацията за развитие на българското училище.
За последните 6 години Фондация „Америка за България“ инвестира 5,5 млн. лева в 45 училища в цяла България в създаването на учебни и общи пространства.

Мисията на „Баумит“ е хората да живеят в по-здравословна и хармонична среда,
което е отразено в провеждането на конкурса „Фасади, цветове, хармония“, изтъкна Николай Бъчваров, управител на „Баумит България“.
Въпросът, на който трябваше да отговорят участниците в конкурса бе какъв е цветът на моята сграда или на моята къща в моя квартал, и какъв е цветът на моят квартал в моя град, обясни Николай Бъчваров. Според него архитектурната мисъл, съчетана с ентусиазма на инвеститорите, може да създаде невероятна красота.

Младите български професионалисти имат добра основа
като таланти и академично образование. Това изтъкна Владимир Житенски, собственик на Джи Пи Груп, партньор на инициативата. Той пожела на младите хора да могат да се реализират идеи, като има възможност да им връчва награди за реализирани проекти.
Г-н Житенски връчи награда в категория „Сгради и вътрешни пространства“ на Димитър Стойнев от Manchester School of Architecture за проект Ex-Machina Комплекс.

Архитектурата е нещо велико
Радвам се, че се върнах в България преди 45 години, за да мога да се реализирам тук, макар да не се занимавам с архитектура.В България има огромна възможност за реализация на проектанти и най-вече архитекти, сподели пред младите специалисти инж. арх.Валентин Трашлиев, председател на съвета на директорите на Евро Алианс Инженеринг. Тойв връчи награда в категория „Сгради и вътрешни пространства“ на Елена Павлова, УАСГ, за проект „Реконструкция на ЖП завод в музей за съвременно изкуство“.

Да придобиват усърдно ново ноу-хау от опитните професионалисти
и да го разпространяват пожела на участниците в „Академия ГРАДЪТ“ Тодор Димитров, технически експерт, „Алукьонигщал“.
Той ги призова да се възползват от всяка възможност да придобиват нови знания и ноу хау. Ние специлистите имаме нужда от вашите знание и ноу-хау, обърна се към тях инж. Димитров.

София е на 2500 години и е достигнала настоящия си вид благодарение на архитекти и строители.
За нас е особено важно да подкрепяме младите таланти за изграждане на новата градска среда, заяви Георги Николов, главен секретар на „Аурубис България“. Той връчи награда в категория „Градове и инфраструктура“ на Мина Стоилчева от УАСГ за проекта й „Регион за био_енергия-инженерство“.

Млади хора, останете в България и се развивайте професионално тук, призова инж. Светослав Глосов, председател на УС на Камарата на строителите в България.

България има нужда от качествени проекти, за което ще разчита на младите професионалисти, каквито са участниците в „Академия ГРАДЪТ“, обединиха се членовете на журито председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов, арх. Николай Баровски, арх. Ангел Захариев, арх. Георги Кътов, арх. Любомир
Георгиев.

Успех на всички участници в „Академия ГРАДЪТ“ и млади професионалисти пожела Владо Йорданов, представител на Университета в Ковънтри, в който се обучават най-много студенти по архитектура от България.

Фотограф: Мария Съботинова

НАГРАДЕНИТЕ

КОНКУРС „УЧИЛИЩА НА БЪДЕЩЕТО“
на Академия Градът и Фондация «Америка за България».

Първа награда Виолетка Славова, Мария Стайнова, Politecnico di Milano/УАСГ за проект Център по природни науки и предприемачество, ОУ „Никола Вапцаров“, Берковица (в плика е написан проектът на английски)
Втора награда – Евгения Ефтимова, Лесотехнически университет, за проект ЦЕНТЪР ПО ЕКОЛОГИЯ, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“, Тетевен
Третата награда – Тереза Жекова, УАСГ, за проект Център по природоматематически науки, 18 СОУ ,,Уилям Гладстон“, София

Специални награди
Първата специална награда – Биляна Асенова, Саша Чабати, Anhalt University of Applied Science за проекта Oбитаемистени, проект за ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Ветрен.
Втората, специална награда – Деница Иванова, ВСУ „Любен Каравелов“ за проект Многофункционален център за комуникация и творчество, СОУ „Петко Рачев Славейков“, Трявна.

КОНКУРС „ФАСАДИ, ЦВЕТОВЕ, ХАРМОНИЯ“
съвместен проект с „Баумит България“

Първата награда в конкурса на Евгения Ефтимова от Лесотехнически университет за проекта й „Цветова схема „Оригами“.
Втората награда – Калин Баръмски и Велина Караиванова от УАСГ за проект Студентско общежитие на Медицинска академия, кв. „Триадица“, София
Третата награда – Мария Бадева University College London, Bartlett School of Architecture, Лондон, за проекта Институция на Непредставените Нации и Народи.

КОНКУРС „ГРАДЪТ“
КАТЕГОРИЯ „ГРАДОВЕ И ИНФРАСТРУКТУРА“
Първа награда – Андрей Ходкевич от Политехнико ди Милано за проекта му «The Fake City“.
Втора награда – Мина Стоилчева от УАСГ за проект Регион за био_енергия-инженерство.

КАТЕГОРИЯ „СГРАДИ И ВЪТРЕШНИ ПРОСТРАНСТВА“
Елена Павлова, УАСГ, за проект „Реконструкция на ЖП завод в музей за съвременно изкуство“.
Димитър Стойнев от Manchester School of Architecture за проект Ex-Machina Комплекс.
Цвети Стойчева от Нов Български университет за проекта „Учебен комплекс Национална художествена академия“.

Специална награда на Ковънтри Юнивърсити за Нона Цекова, УАСГ, за проекта й Младежки комплекс за култура и неформално образование.