Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Архитектурното Биенале, Венеция 28 май – 27 ноември 2016

Венецианското архитектурно биенале 2016 озаглавено „Репортажи от фронта“ е  курирано от Алехандро Аравена. Темата акцентира върху връзката между архитектурата и обществото, както и решенията на социалните и световни проблеми чрез находчиво трансформиране на дизайнерската практика. Концепцията на Биенале 2016 е илюстрирана с образа на археолога Мария Райхе, която опознава линиите на Наска от височината на преносимата си стълба, като алтернатива на сложните и скъпи технологии. Аравена превръща началните зали на Арсенале в пространство, изградено с отпадъци от предишните изложби. Гъсто окачените смачкани метални лайсни висят застрашително от тавана, а стените по периметъра са издигнати от парчета гипсокартон. Върху малки рафтове, на малки компютърни екрани се появяват изображения от подготовката на изложбата, а пред входната врата може да се намерят концептуалните скици на всеки от поканените архитекти.

Международната изложба включва 88 индивидуални участника и 63 национални експозиции, които засягат широка и тревожна проблематика, изявена професионално и от позицията на обикновения човек. Разискват се измеренията на икономическа и жилищна криза, имущественото разделение, замърсяване и рециклиране, миграция, сегрегация и градска периферия, както и нови оптимални конструкции с дигитално или дори ръчно производство.

1.1_Bienale_2016_____
1.2_Bienale_2016__
1.3__Bienale_2016________BeL_Soziett_fr_Architekter
1.4_Bienale_2016____-_____
1.5Bianale_2016_________

И двете големи награди „Златен лъв“ са присъдени за архитектурни проучвания предопределени от икономическите трудности: „Златен лъв“ за Национално участие получава Испанската изложба „Незавършено“ с нов тип архитектура, която се появява във времето на финансова нестабилност и се довършва с активното участието на ползвателите; „Златен лъв“ за участник се дава на парагвайското студио „Кабинет за архитектура“/ Солано Бенитес и колектив за тухлената параболична дъга. Сребърен лъве присъден на Кунле Адейеми, Нигерия, за плаващата структура закотвена в доковете на Арсенале.

Темата „Репортажи от фронта“ е фокусирана върху наболелите глобални въпроси, които са поставени за пръв път остро и открито, дори се признават нелицеприятни данни за разслоението на населението и невъзможността на голяма част хората да придобият недвижима собственост. Затова се търсят форми на поетапно строителство с участие на бъдещите собственици, използване на евтини местни материали, обединяване на усилията на общността с авангардната архитектурна мисъл за общото благо.1. Жилищната тема е засегната във всичките си кризисни или градивни аспекти: промени в дизайна на жилището през последните години, предложения за различни модели на обитаване в зависимост от времетраенето на престоя („Домашна икономика“, Великобритания).  Жилищната криза е едно от най-големите предизвикателства за градското планиране. Затова Биенале 2016 покрива целия спектър от микроапартамените до бъдещето на жилищните комплекси и необходимостта от подслон в бедстващите райони. Миграцията на 19 млн. бежанци е другия проблем, с който трябва да се справят дизайнерите, изследван от националните изложби на Германия, Финландия и инсталациите на BEL Architects, RUF и др. Те представят проекти за успешно настаняване в градски условия и временни бежански лагери. Да се учим от икономическите кризи призовават архитектите от Испания, Холандия, Франция. Навсякъде те откриват възможности за реализация, дори за майсторство с малко средства (изложба „Бравур“, Белгия). Използването на рециклираните материали заинтригува все повече архитекти, които достигат до неочаквано успешни резултати.

2.1_Bianale_2016_____-____Gabinete_de_arquitectura
2.2_Bianale_2016______MIT
2.3__Bianale_2016_____ETH_
2.4__Bianale_2016______
2.5_Bianale_2016_________RUF

2. Новите форми и конструкции се появяват в иновативни архитектурни решения използващи традиционни материали. В същото време, развитието на строителните технологии проправя пътя на роботиката, 3D принтирането, въглеродните влакна и конструкциите вдъхновени от науките – физика (обновяване на стари и нови конструкции) и биология (био-структури в Израелския павилион, вдъхновени от птиче гнездо, морски таралеж, броненосец).

Преобладават традиционните материали – тухла, пресована пръст, глина, дърво и бамбук –  включени в нови оптимизирани конструкции. Всички те доказват, че силата на трансформацията не е само в строителния материал, а в архитектурното мислене. Леката трислойна сводова конструкция с пресовани земни блокчета се реализира в проекта „Дронпорт”, Руанда на бюро „Норман Фостър и партньори“ заедно с екип на Масачузетския технологичен институт – MIT. Драматичният ажурнен свод от два пласта тухли споени с хоросан, на парагвайското студио „Gabinete de Arquitectura“/ Солано Бенитес и колектив, се отличава според журито с „овладяване на прости материали, конструктивна изобретателност и неквалифицирана работна ръка“, но повишава качества на средата в изоставени общини. В същия дух, Block Research Group от ETH Цюрих, изгражда гъвкаво куполно покритие от варовикови плочи без свързващо вещество, но издялани с дигитална точност. Дървото се използва за скелетни конструкции. Плаващото училище Макоко в Лагос, Нигерия, на Кунле Адейеми е прототип на сграда за крайбрежните наводняващи се зони на Африка. Подобна е стратегията на бюрото Rural Urban Framework, Хонконг, което предлага крайните квартали в Тибет да се застрояват с постепенно разширяващи се жилища, на основата на традиционната диагонална конструкция на юртата. Потенциалът на бамбука, по-устойчив на опънни усилия от стоманата, е илюстриран от колумбиеца Симон Велес.

3.1_Bianale_2016______
3.2._Bianale_2016_______LACMA
3.3._Bianale_2016__Llightscapes_____
3.4._Bianale_2016____

Новата материалност е нова естетика, постигната чрез роботизирано или ръчно изпълнение. Екипът на ETH, заедно с арх. Кристиан Керец, създават в швейцарския павилион „Инцидентно пространство“ – бял облак от фиброцимент, който съчетава ръчната изработка на първоначалния модел с дигиталната му реализация. Инсталацията доказва тезата на влиятелния архитект Цумтор, че ръката може да твори, а технологията да се подчинява. Самият Цумтор излага фрагмент от LACMA (музей в Лос Анджелис), запълнен с дрехи на Кристина Ким в преливаща нежна гама. С напълно естетския си подход той създава чиста красота, без която също не можем. Неограничената творческата фантазия триумфира в Изложбата на САЩ за спасяване на пострадалия от пост-индустриализацията Детройт. Проектите на бъдещето, засега, трудно биха могли да заинтригуват обществото сериозно. Една от малкото ефектни, но гранични инсталации е „Светлини“ (Lightscapes) на Transsolar & Anja Thierfelder. Тя е постигната със специални технически средства: насочени светлинни прожектори, специален режим на влажност, температура и запрашаване на въздуха в обсега на осветлението.
4.1_Bianale_2016_____Pezo_von_Ellrichshausen
4.2_Bianale_2016______
4.3_Bianale_2016_____Gabinete_de_Arquitectura
4.4_Bianale_2016______
4.5_Bianale_2016_____

Построените в Джардини външни инсталации също изследват как с прости форми може да се създаде сложно пространство (например лабиринт от зелени кръгови стени на чилиеца Pezo von Ellrichshausen). Като цяло, на Биенале 2016 преобладават проекти от тухли, кирпич, дърво и бамбук. Това поставя редица въпроси – дали архитектурата, която е повече в услуга на капитала, може да бъде толкова наивна при решаване на сложните проблеми; доколко това са актове на честност и истинност на съвременните архитекти? Според критиката на Мими Зайгер, „докладите от фронта представят модернистичната вяра в изкупителната роля на материална справедливост, пространствена логика и технология“. И въпреки разделението на социално – политическата и формалната страна на архитектурата в два режима на работа: твърд „практически“ и хлъзгав „компютърен“, тези фронтове не са в опозиция.

Биенале 2016 доказва, че в глобализирания компютъризиран свят социално мислещият дизайн не е ограничен до простотата на материалната култура, но вече се обогатява от дигиталните все по-достъпни технологии.

Източник на информация: the-building.eu
Автор: арх.Анета Трифонова
За повече информация: www.labiennale.org