Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Откриха най-голямата раннохристиянска катедрала в Родопите

Археолози откриха най-голямата раннохристиянска катедрала в Родопите. 

Екипът на проф. Николай Овчаров е открил в Перперикон основите на голяма трикорабна базилика – епископската катедрала от V в.

Сградата е била с монументална каменна колонада, масивни зидове от огромни квадрови блокове и красива монументална украса, обясняват археолозите.

Досега е разкрита централната част с дължина 25 м и широчина 15 м. Предполага се, че заедно с втория притвор и двора атриум дължината ще достигне 40 м., както и, че е имало и втори етаж.

С тези размери тя е по-голяма от Старата митрополия в Несебър и е съпоставима с такива храмове като „Св. София“ в София, Еленската и Беловската базилика, допълват специалистите.

„Разкритото досега показва, че църквата е действала близо 10 века. Всяка епоха е вземала по малко от размерите ѝ, но не и от значимостта ѝ на епископски храм. Такава голяма раннохристиянска епископска църква показва ранга на селището в тази епоха“, коментира пред бТВ директорът на историческия музей в Кърджали – Даниела Коджаманова.

През ІХ в. църквата е преустроена, като тогава е функционирал само центаралният кораб. Тогава сградата е превърната в еднокорабна базилика и функционира в този вид до ХІV в., когато Перперикон е превзет от османските турци.

Наоколо се е оформил некропол от покрити гробници, от които са фиксирани 25, като тяхното разкриване предстои.

Съвсем скоро катедралата ще бъде достъпна за туристи. Разкриването ѝ ще продължи и следващата година.