Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Тютюневите складове в Пловдив трябва незабавно да се укрепят

Укрепването на петте сгради в тютюневия град в Пловдив трябва да се случи незабавно, каза архитект Петкана Бакалова Заместник Председател на КАБ в „Денят започва“.

Тя уточни, че версията, че бездомник е запалил складовете, е наивна, мнението й подкрепи и журналистът и автор на филма „Историята на тютюневия град“ Пенка Калинкова.

Архитект Петкана Бакалова: За мен версията с клошара е наивна, ще настояваме да се продължи разследването, самото местопрестъпление още не е разследвано, до вчера още тлееше. Ще настояваме и за незабавна експертиза и аварийно укрепване на тютюневите складове, особено преди дъждовете. До месец два трябва да бъдат укрепени и 5-те сгради. От Съюза на архитектите имаме подготвена декларация и ще имаме пресконференция, за да обявим националната си реакция по повод културното наследство на България.

Авторът на филма „Историята на тютюневия град“ отбеляза пък , че от наследството на Кудоглу са останали само складовете.

Пенка Калинкова, журналист и автор на филма „Историята на тютюневия град“: Много е лесно да има такова хрумване, че бездомник е запалил тютюневите складове. Та този бездомник дори не се е крил, а разказва и за други, които живеят в складовете. Радвам се, че е отхвърлена версията за самозапалване на сградите. Имахме късмет да имаме дарител като Кудоглу, който дори не е пловдивчанин. Били сме в тройката на производител на висококачествен тютюн. Тъжно е това, което се случва с неговото наседство в Пловдив. Останали са само складовете.

 

КАМАРАТА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ изразява своето възмущение и остро осъжда дългата поредица от събития, довели до вандалското унищожаване на тютюневите складове в Пловдив. Престъпната небрежност и злонамереност на собствениците и замесените лица трябва да бъдат строго наказани и това да стане ясен възпиращ сигнал към всички подобни случаи в цялата страна, които вървят по техния път на отвращаваща немaрливост и нечистоплътни намерения.

Призоваваме държавните и общинските институции да предприемат незабавно необходимите репресивни мерки, включително и срещу лица, неизпълнили служебните си задължения, възложени им по закон, за упражняване на контрол и превантивна дейност.

Дисциплинарната комисия към КАБ от своя страна ще направи обстойна проверка за ролята и действията на наши членове в злощастния проект, довел до събарянето на склада на ул.“Одрин“ №8 и започнал веригата от унищожителни събития.

В Камарата на архитектите смятаме случилото се за огромен позор както за Пловдив, така и за цяла България, и сме готови да помогнем с всичките си сили и знания за възстановяване на унищожените сгради и недопускането на подобни случаи.

 

Арх. Борислав Игнатов,

Председател на УС на КАБ

 

По повод системното унищожаване на архитектурното наследство на България, Камарата на архитектите съвместно с ИКОМОС България ще дадат пресконференция на 24.08.2016 г. (сряда) от 11 часа в пресклуба на БТА.

Източници на информация: news.bnt.bg и kab.bg