Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

„Арена Шумен“ – пример за професионална конверсия на бивш военен терен

В нашите съвременни градове има много бивши военни и индустриални терени с отпаднала необходимост. Умелото им ревитализиране чрез изграждане на спортни съоръжения е великолепен пример за интелигентна и професионална конверсия на маргинални градски територии, заяви по време на конференцията BUILDING INNOVATION FORUM 2016 доц. д-р арх. Валери Иванов, управител на архитектурно студио АТЕК-ВД, което е главен проектант на новата многофункционална спортна зала „Арена Шумен“.


През август за нейното на изграждане върху терена на бившите казарми на Пети полк в Шумен, правителството отпусна 8 млн. лв.

Доц. Валери Иванов подчерта, че има няколко принципни въпроса при проектиране на спортни съоръжения, тъй като този род обществени сгради са символни за даден град. Затова е особено важно внимателното проучване на градоустройствената ситуация и архитектурния контекст на съответната територия, за да се гарантира един безспорен експлоатационен успех и диалога екстериор-интериор.

За съжаление в българската практика много често финансовият ресурс определя и капацитетът на съоръжението и неговата функционалнсост и архитектурна визия, коментира доц. Иванов. Според него, когато се проектира един спортен обект, който ще ослужва едно населено място в продължение на десетилетия, е изключително важно разумното, интелигентно и професионално, аргументирано проучване на стратегическите интереси и потребности на местната общност.

Проектът за „Арена Шумен“ представлява адаптация на по-стара наша идейна концепция, която не се реализира, коментира арх. Калоян Колев от АТЕК-ВД. Оптимизираният вариант, който беше въприет от възложителят – община Шумен, е съобразен с конкретния терен и с финансовия ресурс. Залата ще разполага с около 1500 стационарни седящи места, а с разполагане на мобилни трибуни на терена, капацитетът й ще достига до 2400 души.

„Арена Шумен“ е пригодена за почти всички видове спорт, с изключение на спортната гимнастика, заради свития бюджет, посочи арх. Колев. Поради денивелацията от 4-5 м в двата края на терена, е проектиран и полуподземен етаж, където са разположени всички спортно-технически кабинети и складови помещения. На ниво терен е предвиден лекарски кабинет, допинг контрол. На второ ниво са оформени зони за ВИП гости и за медии със зала за пресконференции и самостоятелни входове от полуподземното ниво.
Обособен е и полуподпокривен инсталационен етаж.

Фотограф: Мария Съботинова

Източник на информация: gradat.bg