Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Почти нулевоенергийна къща в Добруджа се топли от слънцето и въздуха

img_9991-st-web

Тази почти нулевоенергийна къща в Добруджа се топли само от слънцето и въздуха и се намира в Североизточна България. Проектирана от BIgnatov Studio, тя радва окото със семпли форми в съчетание с топлите нюанси на местния естествен камък.

img_9776-st-web

„Добруджанска къща“ е построена за семейство, което поискало от архитектите едноетажна семейна къща от естествени материали и с нисък разход на енергия. “Те ми дадоха свобода да я направя по мое виждане като концепция, пространства и пропорции. Наричам я “Добруджанска къща”, понеже се намира там и е вдъхновена от типичните едноетажни местни къщи от миналото”, казва арх. Борислав Игнатов, водещ архитект в BIgnatov Studio.

Къщата с площ 400 кв. м. е едноетажна и е ориентирана на юг, гледайки към просторна градина.

img_9812-st-web

Щедри потоци от естествена дневна светлина озаряват интериора благодарение на големите прозорци, високи от пода до тавана. Заедно с това за изобилната дневна светлина помагат и внимателно планирани оберлихти.

img_0097-st-web

Набор от мерки спомага за ниската консумация на енергия.

Дебела, 20-сантиметрова топлоизолация обгръща стените и основите на къщата. 30-сантиметрова е изолацията на покрива. За топлинния комфорт помагат и прозорците с тройни стъклопакети с аргон.

Цялостното подово отопление и охлаждане се осигурява от една термопомпа. Това спомага за намаляване на разходите за отопление – в най-лютата част на зимата то би коствало около 80лв. за цялата площ на дома, казва арх. Борислав Игнатов. Слънчеви колектори пък подгряват битовата топла вода в дома.

Отвън къщата е облицована с естествен камък. Всички материали по облицовките са естествени, правени от местни майстори.

img_9934-st-web

img_0084-st-web  img_0015-st-web

dh_4

Снимки: М. Христов / BIstudio; интериор: ArteAmo