Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Университетски комплекс в София

Концепция:
Настоящата разработка цели създаване на нов, съвременен и липсващ на територията на град София Университетски комплекс. Според статистика от 2016г. 17% от българските зрелостниците заминават да учат в чужбина ( около 1800 студента) , като процентът се покачва всяка година за сравнение през 2014г.той е бил 15%. За съжаление след завършване на образованието си много малка част от тях се завръща в България. През последните години София получава признание от много международни класации като най-голям ръст на стартиращи кампании в ИТ сектора. Освен това София е на трето място по създаване на фирми в областта на информатиката и комуникационните технологии след Лондон и Дъблин. 54% от инвестициите в цялата страна се привличат от София. От там идва и идеята за създаване на съвременен университетски кампус за по европейски модел. Кампус е земята, върху която са разположени колеж или университет заедно със прикрепените към него институционални сгради. Съвременният кампус включва множество сгради, които принадлежат към дадена институция, независимо дали е академична или неакадемична. Обикновено кампусът включва библиотеки, лекционни зали, общежития, студентски центрове, зали за хранене, както и паркова среда. Българският термин е студентски град или студентско градче.
 Терен.
Избраният терен се намира в гр. София, Ж.К. „Малинова Долина“. Той граничи на север с квартал „Студентски град“, в непосредствена близост са Зимният дворец на спорта и Национална спортна академия „Васил Левски“. На Изток граничи с бул. „Св. Климент Охридски“ и прилежащият, оформен към него квартал. На юг граничи с ул. „Околовръстен път“. На Запад граничи с бул.“ Симеоновско шосе“ и Ж.К. „Градина“. Терена е изключително благоприятен със своята голяма площ и равнинност, позволяващи създаването на едно пълноценно комплексно решение. Местоположението позволява една изключително добра комуникация и именно поради тези причини смятам, че е подходящ за целта на проекта.
Цели се възвръщането на първоначалният облик на „Студентки град“, като един „зелен град“ за студенти, освободен от многобройните заведения и дискотеки. Извършва се преход от „Студентски град“ към Витоша.
Арх.Божена Вълчева
Университет: НБУ
Година на завършване:2017
Дипломен ръководител: проф. д-р. арх. К. Бояджиев
Телефон: 0889 63 27 63