ВИЛНО СЕЛИЩЕ В СЕЛО ЛОЗЕНЕЦ

Настоящата дипломна разработка заема терен на юг от курортно селище Китен, с площ на имота от около 30 дка. Подходът към него е от съществуващ път от югозапад. На северозапад граничи с вилно селище, на изток– със съществуващ хотел, а на север – със скалистия бряг на Черно море. Естественият наклон към морето осигурява гледки на север, северозапад и изток, като денивелацията на места е голяма, с частични плавни участъци.

Градоустройствената композиция използва предимствата на гледки и терен, за да обособи централна зона, в близост до входа от югозапад, обърната към морето, съсредоточила в себе си основния 4-етажен хотелски комплекс с необходимото обслужване, ресторанти, барове, спа и басейни. В стръмната зона по-ниско пред него е разработена терасовидна структура от едноетажни редови сгради, пълзящи по стръмния склон, всяка от които има изглед на изток към морето и по никакъв начин не компрометира гледките и на хотелския тракт, в равнинната част зад тях. На север, на самия нос, с буфер от зеленина и игрища е ситуирана група с шахматно разместени двуетажни сгради – свободностоящи и сдвоени, със самостоятелни басейни. Прави впечатление професионално разработената ситуационна постановка, създаваща логичен обществен център, главна ос с отваряне към морето на изток и обособяване на по-тиха група на носа, избягвайки засичания с обема на съществуващия хотел в средата на имота на източния бряг.

На  основния вход към комплекса от югозапад е предвиден наземен паркинг за всички превозни средства, като концепцията е по алеите да се ограничи максимално движението на автомобили.

Хотелската сграда е проектирана в 2 крила, обърнати изцяло на изток към морето, което позволява да се организира добре пространството пред нея. Хотелските стаи и апартаменти са разположени в южното крило, в 4 етажа, на коридорен принцип, ориентирани едностранно към гледките. Северното крило е двуетажно, с частично вкопан сутерен и в него са предвидени голям ресторант, суши бар и спа-комплекс, като всички необходими обслужващи помещения, заедно с основната кухня и вертикалните комуникации са ориентирани на запад, а ресторанта, баровете и фитнеса, както и терасите към тях са с ориентация по главната ос на изток и към басейните. Главният вход с основното лоби заема мястото между двете крила и осигурява безпроблемна комуникация, директна връзка с басейните и градината около тях, както и визуален контакт с морето.

Вилните сгради са проектирани в 3 типа, в 2 групи, както бе отбелязано по-рано, съобразени с гледките към морето, денивелацията и световните посоки. Тип 1 и 2 са  двуетажни, като Тип 1 са самостоятелни сгради със собствени басейни, а Тип 2 са сдвоени ,но с идентични разпределения – на първия етаж е организирана дневната зона с кухня, трапезария, дневна, санитарен възел и стълба към втори етаж, където са проектирани 3 спални, всяка с тераса, с обща баня. Третият тип са по-икономични, организирани терасовидно, като отделни двустайни апартаменти  с всички необходими функционални зони и с големи озеленени тераси с мини басейни. Между тях са проектирани външни стълби за достъп до скалистия бряг на Черно море.

Обемно-пространствените решения на вилите и хотелската част са съвременни и леки, комбинират  големи остъклявания с дървени слънцезащитни жалузи и носят характера на отваряне към морето. Като цяло проектът притежава лек, съвременен и балансиран архитектурен образ.

арх.Даниела Белогаска
дипломен ръководител: арх.Милена Нанова
специалност: архитектура
университет: Университет по архитектура, строителство и геодезия
година на завършване: 2017
тел. 0879555225