Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Не се предвижда надстрояване на „Гранд хотел България“, а реновация на подпокривното пространство

Така би изглеждал &quot;Гранд хотел България&quot; след реновацията. Визуализация &quot;Иво Петров - Архитекти&quot;.<br />Така би изглеждал „Гранд хотел България“ след реновацията. Визуализация „Иво Петров – Архитекти“.

Снимка: –

„Категорично не се предвижда надстрояване на „Гранд хотел България“. Сградата, която е паметник на културата, ще бъде реновирана при пълен респект към архитектурния й стил.“ Това заяви за „Градът“ арх. Цветан Петров, управител на архитектурно студио „Иво Петров – Архитекти“.

Потърсихме арх. Петров за коментар, след като собственикът на хотела – фирма „Гранд хотел България 2016“ с управител Мирослав Печев – внесе уведомление в столичния район „Средец“ за изготвяне на план/програма и работен устройствен план (РУП) за терена между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Аксаков“. Инвеститорът уведомява институциите и заинтересованите страни още на ранен етап на инвестиционното предложение, каквото задължение има по Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

Плановете на собственика са за пълен ремонт на емблематичния хотел, в който от десетина години работеха само сладкарницата, книжарницата и част от залите, както и за изграждане на ново 5-етажно тяло откъм ул. „Аксаков“. Ще бъдат запазени и обновени всички знакови помещения в обекта – зала „Десислава“, Червеният салон, Овалната зала с красивото стълбище, Виенската кафе-сладкарница на партера. Ще бъде възстановено бирхалето в сутерена. Единствената по-сериозна промяна ще е свързана с книжарница „Хеликон“, която ще освободи помещението, за да се превърне то в лоби-бар.

„Ще се възстановят всички първоначални функции на хотела. Целта ни е да спрем рушенето на този уникален имот, да му вдъхнем нов живот. Подпокривното пространство ще претърпи основен ремонт и „изправяне“ на архитектурен жаргон. Може би това е предизвикало коментари, че ще има надстрояване. Уточнявам – височината и етажността на „Гранд хотел България“ ще се запазят без промяна“, заяви арх. Цветан Петров.

Фотограф: „Иво Петров – Архитекти“

По думите му помещенията в подпокривното пространство сега са в изключително лошо състояние и загрозяват облика на сградата. Тази площ се е използвала преди години от администрацията на хотелския комплекс.

[-]

Последният етаж на „Гранд хотел България“ не е поддържан от години.

[-]

Арх. Цветан Петров добави, че работният устройствен план вече е внесен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство (бившия НИПК). Направено е и обследване на сградата, което е показало, че конструкцията е в добро състояние и не се налагат специални укрепващи мерки.

„Гранд хотел България“ е открит през 1937 г. Първоначалната идея е било там да има Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество (наследено от ДЗИ). Зданието е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни.

Още един изглед към хотела сега…

[-]

… и при проекта на „Иво Петров – Архитекти“.

[-]

Сградите на ДЗИ и „Гранд хотел България“

Източник на информация:gradat.bg