Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Каним Ви на уъркшоп с демонстрация на 3Д лазерно сканиране на сграда

Като част от Юбилейното честване 80г. Камара на архитектите в България „Архитекти във времето“, имаме удоволствието да Ви поканим да участвате в организиран от нас уъркшоп за обучение за работа с 3Д лазерен скенер. Конкретната задача ще бъде заснемане на изоставената сграда на Тухлена фабрика „Струма“ в град Батановци, построена през 1913г. по проект на арх.Георги Фингов. Заснетият модел ще послужи за архитектурна подложка на задание за конкурс, който ще бъде обявен официално на 3ти ноември, организиран от КАБ и УАСГ, с генералното спонсорство на фирма „Винербергер“.

Статистиката сочи, че обемът на реконструкциите на съществуващи сгради в Европа е съизмерим с този на новопостроените. Често за старите сгради липсва каквато и да е актуална проектна документация. За проектиране на реконструкция проектантите се нуждаят от точно заснемане на съществуващата сграда. Технологията на 3D лазерното сканиране позволява заснемане на 30 милиона точки за 4 минути. Измерените точки формират облак от точки (скен). Те са основа на точни CAD чертежи. Технологиите 3D лазерно сканиране и 3D CAD моделиране позволяват създаването на автентични виртуални модели. 3D лазерното сканиране има голямо поле на приложение: архитектура, проектиране на инсталации и оборудване, проектиране на автоматизация и производства, строително инженерство, археология и документиране на паметници на културата, проектиране на големи машини и транспортни средства като например кораби, самолети и др. То предоставя геометрията на реалност-та като матрица, която носи всичката друга информация за обектите.

Ако разполага с качествени изходни данни, проектантският екип би могъл по-лесно да стигне до решение, при което реконструкцията да протече без усложнения и да бъде икономически ефективна.

Преди да започне планирането на една реконструкция, проектантите трябва да направят заснемане. Съществуват различни начини за това. В някои по-елементарни случаи е достатъчно да се направят чертежи чрез ръчно измерване на характерни точки с помощта на обикновен измервателен инструмент. В други случаи заснемането се извършва с помощта на фотограметрични методи. При по-сложни сгради, където се налага тримерно оразмеряване на повече обекти, чрез тахиметър могат да се определят позициите на единични точки. С помощта на 3D лазерен скенер може да се измерят милиони точки за много кратък период от време.

Това означава, че например едно индустриално хале с площ от няколко хиляди квадратни метра може да бъде заснето напълно за няколко дни. Използването на конвенционален метод ще отнеме месеци за триизмерно оразмеряване на всички обекти. Лазерният скенер например мери 120 000 точки за една секунда. Това е прост, високопрецизен измервателен метод за създаване на детайлен триизмерен образ на заобикалящите ни обекти. Измервателният обхват на лазерен скенер Focus 3D е 120 м. За няколко минути той прави триизмерна снимка, съдържаща милиони точки. Триизмерните снимки или така наречените скенове могат да се правят от различни позиции във и извън сградата. Измерените точки формират облак от точки. Резолюцията на скенера е до 1000 пъти по-висока от тази на обичайните цифрови камери. Тримерните снимки се правят от различни позиции с цел да се документират и засенчените области. Възможно е и цветно сканиране в комбинация с цветна цифрова камера, която добавя към пикселите информация за цвят.
Суровите данни от сканирането са просто облак от точки, без информация за тяхната пространствена ориентация. С цел да ги поставим в определена координатна система и да свържем скеновете помежду им, преди да започнем самото сканиране, трябва да изградим система от референтни точки. Ако желаем да създадем локална координатна система с цел да обединим точките от съседните скенове (т.нар. регистриране на скеновете), можем да използваме референтни сфери като общи обекти, които се виждат от няколко съседни скена. Минимум 3 точки трябва да бъдат разпознати от всеки скен, за да може той да се ориентира в координатната система. С използването на минимум 4 точки се осигурява по-качествена регистрация на скеновете. При локална регистрация е много важно да се създаде подходяща конфигурация на скеновете и референтните точки. От една скен позиция трябва да се виждат всички референтни точки, които ще се използват при регистрацията. Съседните скенове се ориентират по този скен чрез общите сфери. Скенерът  използва сфери за дефиниране на референтните точки, тъй като геометрията на сферата изглежда еднакво от която и да е гледна точка. Центрове на сферите, които се разпознават автоматично от софтуера, биват използвани като референтни точки.

Можете да се запознаете с кратка презентация за технологията на 3Д лазерно сканиране подготвена от арх.Стоян Тодоров, който ще ръководи заснемането : ПРЕЗЕНАЦИЯ

Записването за участие в уъркшопа става с изпращане на имейл на адрес office@kab-so.com, като изпишете трите си имена и регистрационния си номер в КАБ или три имена, факултетен номер, курс и университет.

Краен срок за записване : 16 часа на 16 октомври 2017г.

Очакваме Ви на 19 октомври от 11ч. на ЖП гарата в град Батановци (на 40км. от София )

ЛОКАЦИЯ (до там може да се стигне с личен автомобил или влак)

Разписание за влак София-Батановци от Централна ЖП гара

Гара/Спирка Влак Състав Заминава Пристига
СОФИЯ » БАТАНОВЦИ ПВ50113
10:00 11:01


Снимки на сградата на изоставената тухлена фабрика

Видео от проведения уъркшоп

Тухлена фабрика в гр. Батановци from Plamen Miryanov on Vimeo.