Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Лекция: Творчеството на арх.Димитър Богданов

Респектиращото творчеството на арх. Димитър Миланов БОГДАНОВ, внушително по обем, съдържание и естетически стойности, го поставят на особено място сред архитектите работили през втората половина на миналият век.

42 години от неговия творчески път са изминали като проектант, групов ръководител, началник отдел, главен архитект, заместник директор и директор в проектански организации.

Роден е на 9.10.1934 г. в Своге, където през 1952 г. завършва гимназия. През 1958 г. се дипломира като архитект в Държавната политехника в София.

Първото му назначение е още същата година като проектант по вътрешно обзавеждане при Министерство на мебелната индустрия.

От 1960 г. до 1965 г. е проектант в ЖП-управление към Министерство на транспорта. Проектира всякакъв вид обществени, промишлени и жилищни сгради за нуждите на железопътния транспорт, като създана нов, по-модерен образ на обектите.

От март 1965 г. до юни 1969 г. работи като проектант и супервайзер в Тунис към туниското Министерство на транспорта. Проектира транспортни комплекси в градовете Бежа, Сус, Суакс, автогари в много градове, детска колония край гр. Бизерта, административна сграда на Тунизийските авиолинии и сгради към летище за спортни самолети край гр. Тунис, административна сграда на компанията “ШЕЛ” и много къщи. Всичките тези обекти са реализирани.

През 1969 г. е един от първите служители в проектантската организация на “Техноекспортстрой” – ТЕП –“Булгарпроже” още от нейното създаването. Поема длъжноста главен архитект на организацията през 1978 г. Няколко години по-късно едновременно с тази длъжност е назначен и за зам.-директор, а от 1985 г. за директор на “Архитектура и благоустройство” в ИВТП “Булгарпроже”. На тази длъжност се пенсионира през 1994 г., след което продължава работата си като проектант на свободна практика.

Като главен архитект и директор на „Булгарпроже” – институт с над 90 души специалисти работещи предимно за чужбина, лично проектира и упражнява контрол над изпълнението на проектите си в 12 страни от Африка, Азия и Европа.

В Алжир е спечелил международен конкурс за правителствен център „Хама“ с обща площ 250 000 кв.м. За страната са реализирани още по негови проекти 8 бр. средни училища и 4 бр. техникуми с интернати по четири типови проекти в градовете Алжир, Ел Кала, Ел Хаджар, Ум ел Буаги, Гелма и др., административна сграда на дружеството за зърнени храни “СЕМПАК”.

В Либия проектира най-големия силоз в Северна Африка с вместимост 100 хил.т. Други обекти в Джамахирията са типова поликлиника, приложена на 16 площадки; в гр. Триполи – психиатрична болница, спортен комплекс, конгресна зала, яхт-клуб и мемориален комплекс; в гр. Бенгази – централна референтна лаборатория и хотел “Ашпилия” (5 звезди); в гр. Събрата – трговско-административен център; в гр. Себха – театър; в гр. Тархуна – културен център; в гр. Сирт – министерски комплекс.

Много са обектите проектирани в Нигерия – хотелски комплекс 5 звезди в Илорин; туристическо село, хотел и студентски общежития в Локоджа; министерство на финансите, жилищни блокове и посолства на Куба и Зимбабве в гр. Абуджа; туристически комплекс “Янкари”, спортен комплекс на площ 70 ха в гр. Минна.

В Йемен проектира мотел, морски клубове, хотел “Голд мур” край Аден.

Голяма част от проектите печели на международни конкурси. Крупен обект с национално значение, спечелен на международен конкурс и вече реализиран, е общината в столицата на Обединените арабски емирства. През 1994 г. арх. Богданов с колектив спечелва международен конкурс за Ислямски център в Триполи – Либия, с разгъната площ 45 000 кв.м.

Други страни, за които проектира са Зимбабве, Кувейт, ГДР, Ангола, Йордания, Украйна.

В България по негови проекти са построени хотелски комплекс „Олимп“ в КК “Боровец”, училище „Ровел“ в Банкя, административна сгради на „Инкомгруп“ – кв. Бояна, многобройни жилищни сгради.

За приноса си към българската архитектура е награждаван със значки и ордени: „Отличник на петилетката“, „Отличник на Министерство на строежите“, „Отличник на Министерство на транспорта“, значка “Кольо Фичето”, “Орден на труда” – сребърен и златен, и орден “Кирил и Методий” – ІІ ст.