Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Три лекции на италианския архитект Данте Бенини пред архитекти и студенти в УАСГ

Роден през 194 7 г., Данте Бенини започва своето професионално обучение във Венеция, под ръководството на Карло Скарпа, продължава в Англия,а после и в Бразилия, където през 1979 г. се дипломира като архитект, от Федералния университет на Бразилия, като ученик на Оскар Нимайер. Там започва професионалния си живот. През 1978 г. работи като гост архитект в офиса на Франк О. Гери в Санта Моника – Калифорния. Създава „Dante Benini Ingex Архитектура “ с офиси в Сао Паоло (Бразилия), а след това и в  Милано (Италия). През 1997 г. арх.Бенини основава студиото „Dante O. Benini & Partners Architects“, което той и до момента ръководи.

Работейки съвместно с Франк О. Гери, Ричард Майер, Аруп,  Даниел Либескинд и много други. Той е член на „Ordine degli Architetti“ (Камара на италианските архитекти) в Рим, както и член на UK ARB (Architec Registration Board)  и RIBA (Royal Institute of British Architects).

В момента той изпълнява различни проекти в отделни сфери архитектура, градоустройство, интериорен и яхтен дизайн в Милано, Лондон, Истанбул и редица други градове по цял свят.

В световен мащаб работи с персонал от 60 души, като изпълняват цялостни проекти за градски райони, проекти за големи компании, промишлени лаборатории и търговски центрове, частни клубове, къщи и яхти .

Всеки проект е изпълнен въз основа на техническа, икономическа и екологична устойчивост с качествен архитектурен контекст, основан на грижите за детайлите.

Личната му библиотека разполага с над 8000 архитектурни издания.

За неговата собствена работа са написани статии и критики от значими историци и архитектурни критици , в едни от най-престижните списания и вестници по света. А самият той има издадени 7 книги.

По покана на Регионална колегия София Област към Камара на архитектите в България и Университета по архитектура строителство и геодезия арх.Бенини ще изнесе три лекци пред колеги архитекти и студенти.

На 8 май от 18ч. в зала 230 на УАСГ арх.Бенини ще изнесе лекция „Какво е интериорът“ – представяйки задълбочен анализ на различни интериорни проекти.

На 9 май от 18ч. в зала 230 на УАСГ арх. Бенини ще говори на по актуалната тема „Защо небостъргачите“– представена в академична лекция и дискусия.

На 10 май от 11часа в Аула Максима ще се проведе официална церемония по удостояването на арх.Бенини от УАСГ с престижната титла „Доктор Хонорис Кауза“ и ще бъдат връчени дипломите на архитекти и урбанисти от випуск 2018, а от 18ч. отново в зала 230 арх.Бенини ще представи „Практикуването на професията „Архитект“ в Италия“, отново с възможност за интересна дискусия за архитекти и студенти.