Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Обществената поръчка за ремонта на къщата-музей „Христо Смирненски“

Министерството на културата е отпуснало 239 хиляди лева за ремонта и реставрацията на къщата-музей на Христо Смирненски в София. Обявлението ще бъде достъпно от утре в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Това съобщи в предаването „Преди всички“ Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей.
© Петър Кръстев / БТА

Къщата-музей на Смирненски е затворена от 2004 година, а когато едната сграда се затвори за дълъг период, ерозийните процеси са доста дълбоки, заяви Капралов. По думите му, ремонтът ще бъде доста по-тежък от този на вече реновираните къщи-музеи на Димитър Димов, Яворов и Елин Пелин.

„Къщата-музей е историческа недвижима културна ценност от национално значение и по тази причина не може която и да е фирма да кандидатства“, поясни Капралов. Той увери, че има фирми с достатъчно опит в подобни реконструкции и че ще има сериозни кандидати.

Поетът Христо Смирненски живее със семейството си в София от 1916 година, след като както хиляди други българи напускат град Кукуш по време на Междусъюзническата война. Къщата се намира на днешната улица „Овче поле“ 116в столицата. Национализирана е от държавата през 1955 година, а собствениците са били обезщетени.

След промените от 1989 година музеят започва да се руши. До днес, когато тъне в разруха и е затворен за посетители, защото от години институциите спорят чия е собствеността. През 2012-а е издаден акт за публична държавна собственост.

„Това е един истински виртуоз, чародей на словото. Има някаква моцартовска лекота в неговото писане“, казва за Смирненски Катя Зографова, литературен историк и критик.

Източник на информация: www.bnr.bg