Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Сграда паметник на културата в Търново ще бъде спасена и реставрирана от американски милионер-филантроп

Хотел “Цар Борис” във Велико Търново ще бъде спасен от разруха и реставриран от американския милионер и филантроп Едмънд Бек. Сградата, която от години е изоставена и се руши бе закупена от американеца преди време, като вече се работи усилено по проектирането, съобщава „Янтра Днес”, цитирайки представителя на Едмънд Бек у нас – Любомир Марков.

Заедно с хотел „Цар Борис“ ще бъде реставрирана и друга историческа сграда – Йоновият хан. И при него, както и при хотела, предназначението и оригиналният архитектурен стил ще бъдат запазени.

Хотел “Цар Борис” е построен през 1894 г. и е по проект на Стоян Герганов – един от най-бележитите архитекти във Велико Търново. През 1980 г. сградата е обявена за паметник на културата.

Кой е Едмънд Бек
Едмънд Бек е роден в Тексас бивш военен пилот, който след като напуска армията, започва да се занимава с петрол, голф игрища и недвижими имоти. След като през 2005 г. случайно попада във Велико Търново се влюбва в града и започва да купува изоставени стари сгради с историческа стойност, които впоследствие възстановява и връща към нов живот.

Една от покупките на Бек например е ханът “Хаджи Николи” на Самоводската чаршия, който след реставрацията е превърнат в луксозен комплекс с ресторант и галерии. Заради инвестициите си за възстановяване и опазване на исторически сгради в Старата столица, през тази година Едмънд Бек беше удостоен с наградата “Велико Търново”.

Източник на информация: www.horeweek.com