Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

„Разговори за града: Компактен град“ с участието на Главния архитект на Брюксел арх. Кристиаан Борет

Уважаеми Дами и Господа,

 Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община има удоволствието да Ви покани на 23-ти януари /четвъртък/ 2020 г. от 18.00 ч. в залата на Софийска градска художествена галерия, където ще се проведе първото събитие за 2020-та година от поредицата „Разговори за града: Компактен град“ с участието на Главния архитект на Брюксел арх. Кристиаан Борет.

Архитект Борет пристига в София специално за събитието по покана на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. Главният архитект на Брюксел  ще сподели  методите, по които работи, за да осигури качествено планиране на градската среда в Брюксел, както и приоритетите на града в сферата на градско планиране. На събитието арх. Борет ще представи и някои от комплексните проекти в Брюксел, като превръщането на офис зоната World Trade Center в мултифункционална активна част от града и развитието на бившата индустриална зона Canal като зона със многообразни функции, която смесва производство,  жилища и офиси.

Кристиаан Борет е главен архитект  на региона Брюксел от 2015 г.Той е гостуващ професор по градски проекти в катедра „Архитектура и градоустройство“ на университета в Гент, Белгия. От 2006-та до 2014-та година е бил главен архитект на град Антверпен, Белгия. Дейностите с които се занимава са свързани с поддържането на тясна връзка между теорията и практиката, между публичния и частния сектор, между политиката и дизайна и между архитектурата и градоустройството. Той е изготвил теоретични и концептуални изследвания на съвременните трансформации на града, градското пространство и общественото пространство, включително в рамките на интердисциплинарното изследване на GUST (Ghent Urban Studies Team) в университета в Гент и е допринесъл за градското развитие, публичното пространство и инфраструктурни проекти в Белгия, Холандия и Франция. Бил е член на борда на Фламандския архитектурен институт (VAi) и на белгийското архитектурно списание  A +. Член е и на Международния научен комитет на Европан. Награден е с  Фламандската културна награда за архитектура.