Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Награда „АРХИТЕКТОН 2020” е спечелена от фирма „ЕКСА“

За националната годишна награда на Съюза на архитектите в България – „АРХИТЕКТОН“ се надпреварваха 27 реализации на 20 участници, които бяха включени и в изложбата „Нова софийска архитектура“ под куполите на Ларгото. Екипът на фирма „ЕКСА“ получи отличието за проектиране, консервация, реставрация и социализация на Късноантична и средновековна крепост Акве Калиде-Термополис.

Журито с председател д-р арх. Пламен Генов и членове арх. Лидия Лазарова, арх. Петър Стрясков, арх. Владимир Дамянов и д-р арх. Емил Йорданов определи за носител на наградата „АРХИТЕКТОН“ за тази година „ЕКСА“ АД с главен проектант арх. Константин Пеев, в екип с арх. Даниела Кордоска и арх. Иво Антониевич, за проекта Късноантична и средновековна крепост „Акве Калиде“-Термополис при Бургаските минерални бани, кв. Ветрен.

Награденият проект на „ЕКСА“ е за проектиране, консервация, реставрация, експониране и социализация на археологически структури на късноантична и средновековна крепост „Акве Калиде“-Термополис, Банята Сюлейман I Великолепни и застрояване в зоната на обществено обслужване. Целта е чрез дискретна намеса в средата да се експонират и социализират запазените археологически структури. Територията на комплекса включва Банята Сюлейман I Великолепни с функция на действащ музей, както и многофункционална сграда с кафене, магазин за сувенири и детски кът. Околното пространство е превърнато в приятно място за отдих с много зеленина, паркова мебел, фонтани и детска площадка. Създадени са възможности за спорт на открито, а пространството пред Музейната експозиция е оформено като действащ амфитеатър.

Източник на информация: http://citybuild.bg