ВИЛНО СЕЛИЩЕ И КЪМПИНГ КРАЙ ГР. КИТЕН

ЕЛЕКТРОННА ИЗЛОЖБА НА ДИПЛОМНИ ПРОЕКТИ 2020


Дипломант: арх. Виктория Бирова

e-mail: victoria.birova@gmail.com

Университет: УАСГ

Специалност: Архитектура

Катедра: Жилищни сгради

Дипломен ръководител: доц. д-р арх. Милена Нанова


ПРОУЧВАНЕ И АНАЛИЗ НА СЪЩЕСТВУВАЩАТА СРЕДА МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА ИМОТА

Имотът се намира в непосредствена близост до морския бряг, в местността Караагач (между къмпинг „Китен“ и къмпинг „Юг“).

Парцелът заема площ около 93 дка и е с изразена денивелация от 26м (измерена от крайбрежната ивица до най-високата точка по терена). На 20м. от границите на имота се намира Защитена зона „Ропотамо“, а на 130м. – Защитена зона „Караагач“, които са включени в „Натура 2000″.

ГРАДОУСТРОЙСТВЕНО РЕШЕНИЕ

В план, обединени двете жилищни структури наподобяват морско конче. Ваканционните къщи очертават гръбнака и опашката, зоната за кемпери – главата, а ресторанта с басейна заедно със зоната за палатки – тялото на морското създание. Асфалтираните пътища и усилените настилки, заедно с обособените пешеходни алеи, допълнително засилват геометричната структура.

В горната полегата част на парцела са организирани обслужващите зони – паркинги съответно за вилното селище, администрацията и къмпинга. По профила на терена, следвайки естествения наклон към плажната ивица, са обособени жилищната и обществената зони.

Голяма пешеходна алея, водеща началото си от главния вход и слизаща до плажната ивица, разделя условно имота на ваканционно селище и къмпинг зона. По протежението й са разположени, както следва: площадно пространство, административна сграда, малки търговски обекти, амфитеатър и стълбищна площадка към плажа.

Автомобилният подход е през главния вход на имота, но е предвиден и втори вход/изход при бедствено положение, с цел децентрализиране на транспортния поток.

Целият терен се разработва като един голям парк с богато озеленяване. Наложен е максимален стремеж към запазването на съществуващите дървесни видове.

ВАКАНЦИОННО СЕЛИЩЕ

Ваканционното селище представлява комплекс от четири типа жилищни единици, споделящи общи обществени пространства. Придвижването между тях се осъществява с помощта на електро автомобили по усилена настилка.

Къщи тип А (с три спални) – 7 броя / 21 бр. легла общо

Разположени в най-източната част на имота с гледка към морето.

Уединени, тези къщи разполагат с голяма веранда и собствен басейн, като за максимален комфорт и удобство, до тях е осигурен транспортен подход с личен автомобил.

Къщи тип B (с две спални) -11 броя / 22 бр. легла общо

Разположени в най-северната част, в близост до нос Караагач, с веранда и джакузи, предлагащи панорамна гледка към морето. Къщите предлагат спокойствие и релакс.

Къщи тип C (с три спални) -14 броя / 42 бр. легла общо

Разположени шахматно спрямо къщите от тип D, на втора линия в „сърцевината“ на ваканционното селище, с веранда предоставяща изглед към морето.

Къщи тип D (с една спалня) -11 броя /11 бр. легла общо

Разположени на първа линия в „сърцевината“ на ваканционното селище, с просторен изглед

към парка и морето.

Ресторант с басейн и детски площадки

Разположен в ниската част по профила на терена с просторна гледка към плажната ивица. Следвайки естествената денивелация на терена, частта от ресторанта, включваща вътрешния салон и обслужващите помещения, е полувкопана. Естественото продължение е просторната веранда, която ненатрапчиво се вписва в целия комплекс. Следвайки цялостната визия, покривът на ресторанта се превръща в градина, която е част от парка в комплекса.

Вътрешният салон разполага с 120 места, а верандата с 140 места. С цел комфорт и защита от преките слънчеви лъчи, верандата е покрита с пергола изпълнена от стоманена конструкция. Същата е обшита с полиуретан, имитиращ дървесен материал, който освен че придава естетичен завършек, предпазва конструктивния материал от атмосферните влияния. За обслужване на ресторанта е предвиден подземен паркинг. Подхода към него е решен с индивидуален вход от северната част на имота, по границата му с хотел „Романс“, преминавайки чрез наклон от 5% в подлез, с цел разграничаване на пешеходната зона и автомобилния трафик.

Басейнът е тип „инфинити“, с панорамна гледка към плажната ивиця. Със своята площ от 900,00 кв.м., е най-големият басейн в комплекса.

Детските площадки са разпръснати из целия комплекс, като всяка от тях е съобразена и предлага съоръжения за различните възрастови групи.

 

КЪМПИНГ ЗОНАТА

Къмпинг зоната представлява геометрична структура, следваща профила на съществуващия терен. Местата за къмпингуване са разграничени чрез храстовидна растителност, а алеите за придвижване между тях са покрити с усилена настилка.

Зона за кемпери – Обща площ: 3,68 дка , 20 места

Разположена в най-високата по терена и отдалечена южна част на поземления имот. Представлява маркирани с усилена настилка места за паркиране на кемпери (90,00 кв.м.) и зелена площ към тях (80,00 кв.м.)

Зона за каравани – Обща площ: 3,65 дка , 40 места

Следвайки „S“ образна форма очертана по релефа на терена, са разположени местата за каравани. Представлява обособени зелени площи за паркиране на каравани, всяка от които приблизително 80,00 кв.м.).

Зона за палатки – Обща площ: 2,35 дка , 70 места

Разположена в най- източната част на поземления имот. В границата на съществуващата естествена висока растителност са организирани места за палатки, средно по 35,00 кв.м. всяко.

АРХИТЕКТУРА, КОНСТРУКТИВНИ ОСОБЕНОСТИ И МАТЕРИАЛИ

Архитектурата на комплекса е максимално съобразена с околността. Правоъгълните обеми на ваканционните къщи в комбинация с панорамното остъкление, създават усещане за екран, върху който се проектират изгледите към морето и околната среда. Плоският покрив на къщите придава съвременен архитектурен облик, а предвидените фасадни облицовки от мазилка, дърво и камък, допълнително обогатяват екстериора на сградите. Съобразени са посоката на вятъра, лятното слънцестоене, климата и изложението на къщите. При остъклените фасади са предвидени големи козирки, както и слънцезащитни конструктивни и архитектурни елементи от полиуретанови греди. Предвидени са част от екстериорните стени да са с вентилируеми фасади.

Вилните къщи и ресторанта са решени със стоманобетонен скелет и гредова конструкция. Елегантния стил на интериора е постигнат с декоративни мазилки. За екстерира при фасадните обшивки са приложени профилите и материалите на KNAUF. За остъклените фасади, с цел постигане на максимална енергийна ефективност, са използвани трикамерни дограми.