Успешно преминалият уъркшоп „Каменоделство и използването на риолит“

На 11 септември в рамките на организирания от Камара на архитектите в България Регионална колегия София Област  ФОРУМ „БРАЦИГОВО – КАМЕННИЯТ ПОТОК НА ВРЕМЕТО“ се проведе уъркшоп „Каменоделство и използването на риолит“ в производствената база на фирма „Скала Мрамор Риолит Б“.

Под вещото ръководство на скулптура Ангел Каравланов, ученик на скулптура Крум Дамянов, и каменоделецът Иван Петков, който е част от екипа на „Скала Мрамор Риолит Б“ и възпитаник на Професионална гимназия по Каменообработване Кунино, участниците в уъркшопа имаха възможността да се запознаят с технологиите за обработка на естествения камък риолит и да проверят собствените си способности като каменоделци.

На събитието присъставаха и взеха участие и двама от преподавателите от Професионалната гимназия по Каменообработване в Кунино – Валери Ганчев и Дарин Ганчев.

На участниците им бяха показани и обяснени различните видове обработки върху риолита – обрязване, полиране, бучардисване, гравиране, дялане, както и ръчните инструменти, с които се постигат тези обработки –  като шило, длето, прави шкарпели тип „лопата“, зъбати шкарпели, каменарски чук „мачола“, каменарски чук за бучарда, каменарски чук „дарак“, отбивачи.

Дялането е изцяло ръчна обработка, извършва се с чук и длето или чук и шило.

Бучардисване – ударна операция, извършва се механично с удари с чук и се получава грапава повърхност, като в днешно време бучардисването се извършва вече машинно.

Гравиране – ръчна обработка, с която чрез чук и длета с различна ширина се постигат разнообразни декоративни архитектурни елементи като фризове, корнизи, надписи.

Полирането е изцяло механизиран процес, който се постига чрез ръчни или автоматични полиращи линии.

Декоративната художествена обработка на камъка е дълъг  процес, който изисква умения и познаване структурата на камъка. В днешно време голяма част от тези обработки се извършват чрез ново поколение машини. На участниците в уъркшопа бе направена разходка из производствените халета на фирмата, където им бяха показани всички машини в производствения процес от крановете за разтоварване на блоковете риолит, свалени от кариерата до тяхната преработка и обработка в готови търговски размери – фаши, плочи, бордюри, павета.

Всеки от участниците имаше възможността да изпробва работата с каменарски чук и длето и да усети здравината и твърдостта на риолита. Въпреки това удовлетворението от финалния резултат бе изписано на лицето на всеки, който сам изпробва ръчната работа. Всеки успя да оцени, че работата на каменоделеца е тежка, но удовлетворяваща и вечна, защото той успява да превърне къс скала в красив архитектурен елемент и детайл.

Благодарение на директната работа върху камъка с шила и длета, всеки от участниците по свой собствен начин откри красотата на камъка и ще създаде трайна връзка и любов към естествените камъни. Работата с риолита създава усещане за трайност, здравина, дълговечност, сила.

По време на уъркшопа освен демонстрираната ръчна обработка на всички желаещи бяха показани и съвременни машини за обработване и дялане на естествени камъни в производствената база на фирмата.

Когато от къс от каменна скала се издяла декоративен елемент, пейка, чешма, корито или градински орнамент тогава възторгът е пълен.

Освен декоративна обработка на камък един от най-добрите майстори на сухата каменна зидария Христо Тоцев изгради заедно с участниците каменна пейка.

Домакините дариха всеки осмелил се да опита тежкия им занаят с разнообразни подаръци за спомен и много незабравими емоции.

Организаторите и участниците вече трепетно броят дните до следващото издание на форума.


ФОРУМ „БРАЦИГОВО – КАМЕННИЯТ ПОТОК НА ВРЕМЕТО“

се осъществява с финансовата подкрепа на:

КАБ РЕГИОНАЛНА КОЛЕГИЯ СОФИЯ ОБЛАСТ

Генерален спонсор: Фирма „СКАЛА МРАМОР И РИОЛИТ“

Спонсори:

Винарска изба Едоардо Миролио

Изворна вода PURE H2O – Брацигово

ХЕНКЕЛ-България

ХИПОЛЕНД

Строителна фирма „Валдани“ ЕООД

Рекламодатели:

AECO Space

Мобилен оператор А1

Vekom Geo Ltd

Медиийни партньори:

ГРАДЪТ МЕДИЯ ГРУП

Вестник „Строител“