Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Архитектурната изложба ТОТАЛПРОЕКТ представя непознатата българска модерност

Архитектурната изложба ТОТАЛПРОЕКТ представя непознатата българска модерност чрез 6 различни като функция, типология и местоположение обекта в България, проектът сглобява идеалния град на следвоенната архитектурна модерност у нас. Основен фокус е цялостната концепция за свързаност между всички архитектурни нива: от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн.

Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената галерия и исторически музей в Казанлък, детска градина “Лозичка” в софийския квартал Лозенец, летището в Русе и пешеходната зона на Шумен? Всички те показват различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас и са обекти в изложбата ТОТАЛПРОЕКТ — копродукция на фондация “Ново архитектурно наследство” и РЦСИ “Топлоцентрала”, която може да бъде видяна от 29.06 до 21.08.2022 г. в галерията “Бял куб” в най-новото мултифункционално арт пространство на София.

Основна тема на изложбата с куратори арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева и координатор арх. Даяна Николова е все още силно непознатата архитектура на България след Втората световна война, представена в контекста на тоталното изкуство на следвоенната епоха и развитието на модерността. Обектите в изложбата са умишлено подбрани да бъдат относително непознати за широката публика, с различна функция, архитектура, стилистични особености и времева принадлежност. Търсен е елемент на откривателство и изненада. Всички обекти предлагат различен и по свой начин нов фокус към българската архитектура и градска среда и разказват различни истории. Изложбата е създадена изцяло от архитекти, но е насочена съвсем не само към такива.

“България разполага с многопластово и атрактивно архитектурно наследство, което има потенциала да се развива и популяризира повече, за да работи още по-добре за нашата културна идентичност и познатост по света”, коментира арх. Анета Василева повода за инициативата.

“Дори и в столицата ни обаче такива обекти все още нямат статут на културна ценност и често биват обезличавани с текущи и други ремонти”, каза арх. Даяна Николова, експерт културно наследство в “Софияплан” и координатор на проекта “Ново архитектурно наследство” там.

“Затова стартирахме инициативата “Ново архитектурно наследство”, с която ще работим за популяризирането, развитието и опазването на този слой от нашата архитектурна история. Изложбата ТОТАЛПРОЕКТ е един от първите ни проекти в тази посока, но предстои и книга, както и още много образователни и практически проекти”, добавя арх. Кълева за дейностите на новоучредената Фондация “Ново архитектурно наследство”.

Изложбата “ТОТАЛПРОЕКТ” е в пряка връзка с отбелязване на 15-годишнината от приемането на България в Европейския съюз и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, както и с подкрепата на Камара на архитектите в България, ОП “Софияплан” и Съюз на архитектите в България. Проектът е посветен на необходимостта от оценка и развитие на споделеното ни европейско архитектурно наследство и цели да покаже още една от възможните перспективи към европейската архитектура на ХХ век. Разгледана е цялостната концептуална свързаност в модерната архитектура и свързаността на всички нива на архитектурния продукт: от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн.

Като демонстрира тези различни нива на свързаност, изложбата показва как архитектурата може да бъде мислена като цялостно пространствено и визуално преживяване. И как всички елементи в градската среда заедно сглобяват идеалния град на следвоенната модерност.

ПРОГРАМА

29.06, 19:00 Откриване. Място: Галерия “Бял куб” на РЦСИ “Топлоцентрала”.

30.06, 17:30 Дискусия “Новото архитектурно наследство – предизвикателства и перспективи”, организирана съвместно с КАБ и РК София-град, Място: Сцена-бар в Топлоцентралата.

18 – 29.07, 18:00 Тематични вечери: Зона Б5, ДГ “Лозичка”, Лозница, Летище “Русе”, Пешеходна зона и Паметник “Създатели на българската държава”, Шумен, Художествена галерия и музей, Казанлък. Място: Сцена-бар в Топлоцентралата.