Изложбен архитектурен павилион – идеен проект

Условия за участие:

– Участници – архитекти и студенти по архитектура от цял свят;

– Такса за участие – няма;

– Предаване: 2 броя постери в дигитален формат (.pdf, .psd, .eps или .jpg) с размери 68/84 см и резолюция 240 dpi, с изпращане на CD по пощата на адрес: Magazine Arhitekton, 18 Svetogorska, 11000 Belgrade

– Регистрация за искане на онлайн предаване на email: office@casopisarhitekton.com

– Карен срок – 06.04.2012 г.:

Награден фонд:

– I-ва награда – EUR 2000;

– II-ра награда – тридневно пътуване до Австрия с професионален екскурзовод и посещение на фабриката Zumtobel Licht;

– III-та награда – безплатен едногодишен абонамент за списание Arhitekton, публикация на проекта и възможност за публикуване на още един проект до края на годината

Списание Arhitekton ще организира отпечатването на таблата и ще организира изложба „Две години награди на списанието“.
В допълнение към отличените проекти и други избрани проекти ще бъдат представени на изложбата. Спечелилият павилион или част от него ще бъде построен и монтиран в изложбената площ.
Изложбата ще се проведе в Белград в Музея на цар Петър I, като подробности за нея ще бъдат публикувани в последствие.

Основната идея

Творческо използване на различни панели трябва да доведе в един проект, реалистично отразяване на идеята на съвременната архитектура – каква е тя и за какво тя трябва да бъде.
Архитектурният павилион трябва да представлява „универсална, вечна и безкрайна сграда“. Добър пример за подобен проект е павилиона на Мис ван дер Рое за изложението в Барселона.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
Местоположението се разглежда като на равно и публичното пространство, достъпно от всички страни с околното пространство, което да дава добра видимост.

ФУНКЦИЯ
Павилиона би трябвало да функционира в рамките изложението като има ясно дефинирано малко пространство за сядане . Приблизителни размери на павилиона трябва да бъдат 3,6 х 12m и височината не трябва да надвишава 4,2m.

МАТЕРИАЛИ
Сандвич панели на компанията Kingspan, които са генерален спонсор на конкурса.
Детайли за панелите не е необходимо да се дават, освен в случаите, когато идеята и качеството на решенията зависят от такива подробности.

ОСВЕТЛЕНИЕ
Специално внимание трябва да се обърне на фасадното осветление. С разнообразна употреба на светлината в интериора и екстериора на проекта ,трябва да се даде високо качество на средата, в съответствие с предназначението.