Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Под патронажа на Министерство на културата се проведе международният форум „ИСТОРИЯ И БЪДЕЩЕ – недвижимо културно наследство и енергийна ефективност“

На 29 неомври в Гранд Милениум център в София бе проведен международният форум “ИСТОРИЯ И БЪДЕЩЕ” – посветен на недвижимото културно наследство и енергийната ефективност, под патронажа на Министерство на културата на България и с участие на Министерство на културата на Италия. Той бе организиран от Посолството на Италия в България, ИЧЕ – Агенция София, Конфиндустрия България в партньорство с Агенция CasaClima, Камара на Архитектите в България Регионална Колегия София Област и Камара на строителите в България. Събитието бе открито от Н.Пр. Джузепина Дзара, Посланик на Италия в София и доц. д-р Пламен Славов, заместник министър на културата, като продължи с встъпителните изказвания на Киара Петро, Директор на ИТА – Агенция в София, арх. Здравко Здравков, Главен архитект на Столична община, Роберто Санторели, Председател на Конфиндустрия България /Сдружение на италианското предприемачество в България/, арх. Константин Пеев, зам. председател на Камара на архитектите в България, Валентин Николов, изпълнителен директор на Камара на строителите в България.

 

Специалисти от Италия и България разгледаха подробно темата за опазването на недвижимото културно наследство и нуждата историческите сгради да бъдат обследвани и ремонтирани съобразно принципите за енергийна ефективност, запазвайки техния автентичен исторически облик, ревитализирайки ги за нов живот.

В еднодневната конферентна програма бяха включени поредица институционални изказвания, технически представяния, реализирани проекти, както и беше очертана визията на организаторите за системно сътрудничество  в сферата на строителството и архитектурата.

Бяха представени две конкретни инициативи, които затвърждават дългогодишните добри практики на организаторите.

Като доказателство за ангажимента на страните се обсъжда възможността да бъде подписан Меморандум между Посолството на Италия, Конфиндустрия България, Агенция CasaClima, Камара на архитектите в България и Камара на строителите в България, с подкрепата на ИТА – Агенция в София и Италианския културен институт. Една от целите е проведеният форум да се превърне в периодична среща и да се проучат конкретни форми на сътрудничество като например организирането на специализирани курсове, за обучение на български архитекти, инженери и изпълнители в областта на реставрацията и енергийната ефективност, използвайки опита и на Агенция CasaClima Италия.

Втората инициатива е едноседмичен обучителен курс в град Брацигово, през месец май 2023г., който ще се реализира  с подкрепата на Министерство на културата на Италия, за споделяне на италианския опит в реставрацията на паметници на културата.

Важен акцент в събитието беше енергийното обследване на сградата на Посолството на Италия в гр. София. Арх. Илария Мария Брауер, от Технически департамент на Агенция CasaClima Италия, представи проучването, подготвено именно за форума в българската столица. Арх. Брауер представи подробно стъпките на техническото проучване на сградата, паметник на културата, и проект за саниране по стандартите за енергийна ефективност на Агенция CasaClima Италия.

В дискусионна форма между специалисти в панел „Институционални модели за опазване на културното наследство в Италия и България“, бяха обсъдени различните подходи за управление на паметниците на културата в Италия и България. В дискусията взеха участие: арх. Есмералда Валенте, директор на Служба III Защита на историческото, художествено и архитектурно наследство, Министерство на културата на Италия,  арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, арх. Здравко Здравков, Главен архитект на Столична община, инж. Урлих Санта, генерален директор на Агенция CasaClima и доц. д-р арх. Елена Димитрова, представител на Българския национален комитет (БНК) на ИКОМОС в международната контактна група на ИКОМОС по приложение на принципите.

Като важна посока за съхраняване и развитие на културно историческото наследство, бе представен от името на Камара на архитектите и Камара на строителите в България, в лицето на арх. Десислава Димитрова /КАБ/ и Мартина Кръстева /КСБ/, стратегическият проект за създаване на Образователен център за архитектурно строителна реставрация в град Брацигово.

Директорът на Конфиндустрия България, г-жа Мила Ненова, припомни за поредица от инициативи, плод на съвместния труд на организаторите, които предшестваха специализирания форум и засвидетелстваха един постоянен интерес на италианските специалисти към България. Това са организираните от Конфиндустрия България посещения на арх. Масимиляно Фуксас през 2018 и на инж. Пининфарина през 2019, както и първото издание на CasaClima – Международна конференция & Еxpo през 2021 година.

Арх. Дамиано Киарини и Арх. Дзено Бампи от Агенция CasaClima Италия бяха подготвили за българските специалисти от сектора, гости на събитието,  презентации на успешни проекти за саниране на исторически сгради в Италия, където темата е широко застъпена, има установени практики и натрупан богат опит в опазването на културното богатство на страната.

Интересени примери за продуктови решения в сектора представиха фирми от Италия и България:  Mapei Bulgaria, Schiedel, Gasperotti, Oli, Roefix, Weiss Profil. Други фирми, свързани с италианското присъствие в България, също подкрепиха събитието: Alias Group, Edoardo Miroglio, Si Vending Spot, UniCredit Bulbank.

По време на форума участниците имаха възможност да разгледат две изложби едната на арх. Белин Моллов „История и изкуство“, акварели на български исторически сгради, а другата на КАБ РК София Област с  автор арх.Десислава Димитрова – “Брациговска архитектурно строителна школа”.