Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Откриване на изложбата „Нашето общо европейско архитектурно наследство“ в Загреб

По повод Деня на Европа – 9 май и в рамките на културната програма на Посолството за отбелязването на 24 май, на 8 май 2023 г., в Загреб, в Националната и университетска библиотека бе открита изложбата „Нашето общо европейско архитектурно наследство“ на известния български архитект и талантлив художник  Белин Моллов.

Изложбата представя 30 акварела на емблематични архитектурни забележителности от България, Хърватия, Австрия, Словения, Словакия, Чехия и Унгария, както и от Брюксел, като символ на днешна Европа. Целта на изложбата е да предизвика интерес към архитектурни паметници, сгради и обекти, които предават очарованието на отминалите времена и са вплетени в общата ни европейска идентичност, както и да обърне внимание на отговорността за тяхното опазване за бъдещите поколения. На всяко пано има портрет и кратка информация за твореца-създател на съответната сграда, която има своя история и съдба.

В присъствието на представители на министерството на външните и европейски въпроси и на отбраната на Хърватия, множество членове на дипломатическия корпус в Загреб, председателя на парламентарната група за приятелство Хърватия-България Нино Распудич, председателя на Хърватската академия на науките и изкуствата академик Велимир Нейдхарт, представители на Националната общност на българите в Хърватия, жители на Загреб и журналисти, изложбата бе открита с приветствени слова от директора на библиотеката проф. Иванка Стричевич и посланик Генка Георгиева.