Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Международен форум „История и бъдеще – световното културно историческо наследство на България и Италия“

На 2  октомври 2023 г. Световния ден на архитектурата в Националния исторически музей в София се проведе Международен форум  „История и бъдеще – световното културно историческо наследство на България и Италия“, под патронажа на Министерство на културата на Република България. Главни организитори на събитието бяха Конфиндустрия България  и Посолство на Италия в България в сътрудничество с Италианския културен институт, Камара на архитектите в България и РК София Област към КАБ, Камара на строителите в България и Общество „Културно наследство“, българският представител на паневропейската организация Европа Ностра.

Почетни гости бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, заместник-министърът на културата арх.Чавдар Георгиев, заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и посланичката на Република Италия за България Н.Пр. Джузепина Дзара.

Официалото откриване бе направено от Н. Пр. Джузепина Зара, Посланик на Италия в България, Роберто Санторели, Председател на Конфиндустрия България, Кръстю Кръстев, Министър на културата на Република България, Елена Шекерлетова, Заместник министър на Външните работи на Република България, арх. Владимир Милков, Председател на Камара на архитектите в България, инж. Илиян Терзиев, Председател на Камара на строителите в България

Събитието е плод на желанието за сътрудничество и обмяна на опит между български и италиански експерти в сферата на опазването и развиването на културно наследство, включено в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В рамките на богатата програма от изложения и дискусии участниците предоставиха своите наблюдения, насоки, съвети и стратегии за това как богатото минало на нашата страна би могло да работи в полза и на нейното бъдеще. Дългогодишният италиански опит в тази област бе споделен с българските експерти, предоставяйки ценни възможности за съвместна работа за подобряването и разгръщането на потенциала на паметниците на българското културно наследство. Участниците в първия панел от Италия бяха Карло Франчини- ръководител на обекта Историческия център на Флоренция, обект на ЮНЕСКО, Научен координатор на Асоциацията на италианските обекти световно културно наследство под защитата на ЮНЕСКО, инж. Винченцо Калванезе, Технически ръководител на Археологическия парк на Помпей, арх. Андрея Грилето, Директор на Assorestauro, Италия, а от България д-р Алета Гуадели, Представител на България в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО и арх. Петър Петров, Директор на НИНКН. Модератор на този модул бе Мила Ненова – Директорът на Конфиндустрия България.

Тази проява на българо – италианско сътрудничество в областта на културата не идва в случаен момент. Тя се случва скоро след сесията на ЮНЕСКО в град Рияд, Саудитска Арабия, където италианският комитет беше един от тези, гласували в полза на оставането в Списъка на световното културно наследство на Стария град в Несебър, който беше изправен пред заплахата да бъде изключен от него. Министър Кръстев лично в своята реч изказа благодарности към италианската посланичка за оказаната подкрепа.

Вторият панел на събитието „Гражданското общество  и културното наследство“, модериран от Славка Бозукова, Председател на Общество „Културно наследство“ представи позициите на проф. д.а.н арх. Тодор Кръстев, Почетен член на ICOMOS International, доц. д-р Бони Петрунова, Директор на Национален исторически музей арх. Десислава Димитрова, Камара на архитектите в България, проф. д-р инж. Добрин Денев, Камара на строителите в България, др Полина Карастоянова, Национален борд по туризъм и Борис Хаджийски, Председател на Сдружение „Български музеи“

 

По време на втория панел в програмата бе представена напълно новата концепция и инициатива за реставриране и отваряне за посещение на втория етаж на Боянската църква. Нейният автор, арх. Десислава Димитрова, разказа за вече предприетите стъпки за постигането на този дългоочакван проект, за постоянния контакт и сътрудничество между нея, Националния исторически музей и Министерство на културата. Тя разкри, че скоро предстои мащабна кампания за популяризирането на каузата за връщането на пълния блясък на този единствен по рода си паметник на средновековното българското изкуство и архитектура, като изрази своите надежди за подкрепа от страна на гражданите, загрижени за националното наследство на България. Бе добавено, че предстоят множество гостувания при водещи български медии, имащи за цел запознаването и ангажирането на широката публика с тази кауза, освен това се работи и върху откриването на дарителска сметка, където всеки желаещ би могъл да подкрепи реновирането на първия български обект, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.