Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Когато един архитект е способен да проектира слънце за хората

Виганела е малко италианско селце, разположено на дъното на дълбока долина. То е заобиколено от всички страни от високи планини, което означава, че всяка година от средата на ноември до началото на февруари до него не достига пряка слънчева светлина, съобщава Oddity Central.

Завръщането на слънчевите лъчи на 2 февруари всяка година се отбелязва с празници. Тази традиция продължила няколко века, докато през декември 2006 г. проблемът с тъмнината не бил решен завинаги.

Благодарение на идеите на Джакомо Бонзани, архитект и дизайнер на слънчеви часовници, сега на един от близките склонове е поставено гигантско огледало, което отразява слънчевата светлина и я насочва директно към градския площад.

Така хората, които преди живеели в тъмнина през зимата, днес се радват на светлината и топлината на слънцето.

Огромното огледало е с площ 40 кв. м. и е разположено на 870 метра над селото. То се управлява от компютърен софтуер, който следи слънцето и накланя огледалото, така че отразените лъчи винаги да са насочени към селото.

Странното изобретение се е превърнало в туристическа атракция и вече пет години привлича хора от цяла Италия.

Според Бонзани в началото никой не вярвал, че огледалото ще реши проблемите на жителите, но в крайна сметка мъжът успял да докаже, че идеята му е страхотна. С реалното проектиране на съоръжението се заел инженерът Емилио Барлоко.

Кметът на селото Пиерфранко Мидали разкри, че осъществяването на плана не било никак лесно и най-голямата трудност се оказало събирането на парите. Стойността на проекта е 100 000 евро.

Информацията е взета от сайта на www.inews.bg

Когато призванието ти е да бъдеш полезен на обществото, не се нуждаеш от търг или обществена поръчка, за да реализираш това, в което вярваш!

Можете да видите кратко филче за проекта тук