Небостъргач от дърво разработен от канадска компания чака своята реализация

Това ще бъде може би най-високата сграда в Северна Америка, а може би и в света, направена от дърво, а не с традиционните строителни материали. Изразът небостъргач от дърво може и да звучи твърде пресилено за свикналите с бетона и стоманата жители на големите градове, но архитект Mайкъл Грийн е разработил проект за такава модерна сграда с иновативна технология, която според канадското издание Global News Online вече е влязла в строителните планове на Ванкувър.

Майкъл Грийн казва, че очаква до 5 години да бъдат построени повече сгради с височина между 10 и 30 етажа, в които ще се използват слоести дървесни продукти (т.е. продукти на основата на дървен материал, слепен по подобие на шперплата). Но за да се случи това, е необходимо да се променят законовите изисквания в строителството, валидни в тази част на страната, според които височината на сградите от дърво е ограничена до 6 етажа и които всъщност се отнасят до по-стара технология.

Проучване на архитект Грийн показва, че слоестите дървени греди и плочи с ширина до 1.2 м, дебелина 18 см и дължина 19.5 м имат качества подобни на бетона и стоманата и в много случаи могат да ги заменят. Сградата, построена по този начин, ще бъде по-лека, сравнима по цена с изградената от бетон и стомана, но много по-природосъобразна от нея.

Тя ще бъде и много по-устойчива на пожар от обикновените дървени сгради и ще отговаря на същите изисквания, като конвенционалните сгради със същите мащаби. При пожар на повърхността на този дървесен материал се образува овъглен слой, който всъщност е пожароустойчив и предпазва вътрешността непроменена – по проект елементите се изработват с по-голям размер, за да се предвиди тази възможност. А последните разработки с напречно слепена слоеста дървесина създадоха строителен материал с всички качества на масивното дърво, но без да изискват унищожаване на големи дървета.

Дървесината, която ще се използва в проекта, ще е добита от устойчиво управлявани гори – това означава материал, който винаги ще бъде наличен, за добива му се използва местен труд и не се изискват високи транспортни разходи. Докато производството на бетон е отговорно за 5 до 10 % от емисиите на въглерод, а производството на стомана – до 4%, то при изработването на тези нови дървесни продукти той е значително по-малък.

Проектът се нарича Tall Wood и всъщност се основава на многовековни традиции – високи дървени сгради съществуват отдавна – още преди 1400 години в Япония например са изграждани 19-етажни пагоди, които все още съществуват, при това във високосеизмичен район с голяма влажност на въздуха. Разликата е в това, че от масивно дърво сега се преминава към нови, специално разработени високотехнологични слоести продукти на основата на дървесина, добита от устойчиво стопанисвани гори – т. нар. масивни дървени панели са наричани „бетонът на 21 век“.

Както казва урбанистката Йорданка Колева „Всичко се свежда до начина на мислене. Реорганизирайте структурата на дървото….и ще стане както с графита и диаманта. Канада е стигнала до диаманти…“

PDF с подробна разработка на проекта можете да изтеглите от тук

Информацията за статията е взета от сайта www.dnevnik.bg , а снимките от www.treehugger.com