Екоселище ”АЗАРЕЯ” – място в хармония с природата

Екоселище Азарея е разположено в сърцето на Централен Балкан, на 7км от гр. Троян. При проектирането и строителството на Азарея са използвани древни знания/фън шуй, степатия веда/ свързани с цялостното въздействие на сградите и околноното пространство върху физическото и психическо здраве на хората. „Екос”- означава разглеждане на нещата в тяхната цялост, такъв подход сме се опитали да използваме при изграждането на селището. Азарея се състои от шест къщи с форма на конусна пирамида. Шест спираловидни пътеки водят от всяка къща към дървена контурна пирамида разположена в центъра на Азарея. Оформени са няколко самостоятелни къта : място на влюбените; беседка; кръг за рефлексотерапия; шатра подходяща за семинари и спорт.

Екологичните инициативи реализирани в Азарея до момента са:

– изградено е пречиствателно съоръжение за пречистване на отпадните води
– поставени са компостери за компостиране на битови отпадъци
– селището разполага с малка екологична зеленчукова градина
– с доброволен труд е изградена екопътека от селището до местността „Тодорова могила”
– в селището се провеждат множество обучителни семинари свързани с личностното развитие ; здравословен начин на живот и опазване на природата.

Тъй като екоселище Азарея е насочено преди всичко към хората сме провели поредица от изследвания с различни методики, като сме се опитали да дадем отговор на въпроса как престоят в селището се отразява върху здравето на хората. Използвани са три различни методики, като всичките изследвания показват чувствително подобрение на всички органи и системи при престой само от седем дни.

Ако желаем да променим света към по добро, бихме могли да могли да приложим в живота си крилатата мисъл на Махатма Ганди „Бъди промяната, която искаш да видиш в света”.

инж.Светослав Вълчев

Повече информация можете да откриете на www.azareiya.com