Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Художествен пост-футуристичен инженеринг

Инфраструктура? Не, благодаря, няма нужда… Идеи за автономни сгради и потенциалите им.
 • Корица

  Тази книжка се роди под една смокиня на морето. Надявам се в моите Жулверновски рисунки да откриете своите професионални или любителски истини. Ще се радвам на вашите коментари!

 • Мотивация

  Нарисувах като облаци големите предизвикателства пред цивилизацията. Нарисувах автономната сграда, използваща чрез антените си небесните ресурси: слънце, вятър и дъжд. В Земята забих една котва, за да я използвам като акумулатор на енергия. Отдолу нарисувах три големи явления в зародиш. Нарисувах хоризонталните аспекти на моята мотивация: хората и природната среда. Това е накратко.

 • Аспекти

  Облаци от аспекти плуват около автономните сгради. Картинката е врата към пространственото виждане и дълбокия потенциал на автономната архитектура.

 • Сърцето на ZEB

  Идеята е да се създаде инсталационен блок, който да решава целия комплекс от задачи по обработване на различните енергии (електрическа, топлинна и студова) като входящи и изходящи според възможноститте и нуждите.

 • Професионална слънчева печка

  Концентраторът нагрява масло с температура над 250 градуса при наличие на слънце. Същият концентратор произвежда и фотоволтаична енергия, с която през електролизер се произвежда водород. Водородът се съхранява в лантан-никелови бутилки на българската фирма Лабтех. Водородът се използва за догряване на маслото при липса на слънце. Така имаме необходимата температура, независимо от наличието на слънце. Газовият котлон гори също водород. Отделеният от електролизата кислород ще се изпуска в залата за хранене. За да работи печката трябва да се долива вода и нищо друго 🙂

 • Дом с нулеви отпадъци

  Някои твърдят, че компостиращата тоалетна е най-природощадящото откритие на 20-ти век. Такава тоалетна може да се свърже с компост за хранителни отпадъци (само растителни) и хартия. За отпадъци с животински произход ще ни трябват котка и куче (но те избягаха от картинката). Пластмасите биха могли да се преработват чрез електричество в …. петрол. Друга идея е пластмасовите опаковки да се трансформират обратно в нови опаковки чрез тримерен принтер или издуване на нови торбички. Къщата с нулеви отпадъци и днес е факт. Постигането на това е твърде тясно свързано и с начина ни на живот.

 • Ново поколение сградни конструкции

  Тримерното принтиране на сгради не е нова идея. От такава технология има огромна нужда. Тримерно принтиране на черупки от нещо като пено-„материал“. Какъв материал? Пенобетон, полимери, пено-стъкло, пено-керамика? Черупки, в които да се интегрират всички инсталации на ZEB, както това се прави при автомобилите. Черупки без допълнителна армировка. Трябва да бъдат покрити с нещо като картон, нещо, което да носи на опън (както при гипскартона). Топлоизолационното и повърхностно покрития ще бъдат положени отново с роботизирани ръце.

 • Автономен изследователски павилион

  Павилион за изследване технологии и ефективност на съхранение на топлинна енергия в земята (лято-зима), като решение за пасивно слънчево отопление. Системата за съхранение на енергия по този начин е вече приложена в канадското селище Окотокс в Канада. За пасивно охлаждане през лятото се използва въздуховод, който преминавайки през земята достая в в сградата постоянна температура (около 15 градуса), независимо от външната температура.

  Покривът, който е колектор на слънчева топлина ще бъде от системата Gen-Co, която едновременно произвежда топлинна и фотоволтаична електрическа енергия чрез мини-концентратори, затворени в съклопакети. Системата е разработка на Building Systems Design.

 • Автономна къща

  Описаните по-горе технологии, приложени в Gridless къща. Още няколко хватки:

  – Вградена в ъглите вятърна турбина. При ъглите на сградите при вятър се концентрира ветровото натоварване и точно там е удачно тази енергия да бъде уловена.

  – Домашен вертикален подемник. Вътрешните стълби изяждат пространство. Един лек и безопасен подемник ще оптимизира пространствата.

  – Лека двуместна кола, която се зарежда с енергия, генерирана от къщата (електричество, водород, сгъстен въздух). Атомобилът е част от общата концепция и също може да се използва за съхранение на енергия!

 • Автономна висока сграда

  9 милиарда човеци. Високите сгради са решение: малка стъпка на земята и голяма фасадна площ за производство на енергия.

  Идеята: Ядро с асансьори, на което са окачени готови жилищни модули. Модулите се асемблират до ключ в завода и се докарват по въздух…. Хм. С балони? Товарният транспорт с балони се обсъжда сериозно, стига да се намери начин за евтин добив на хелий.

  Внимание: малкият автомобил се повдига при паркиране за да заема по-малко място в асансьора и етажният паркинг. Темата Sky Garage е вече реалност.

 • Автономна къща на вода

  Хората ще търсят начини да обитават водата по един нов, по-комфортен начин. Технологиите на Автонимна къща, пренесени на вода. Къщата е монтирана върху жироскопично устройство, което я държи в хоризонтално състояние, независимо от клатенето на вълните. Жироскопът ще произвежда и енергия от вълните. Допълнителни енергийни източници: вятър и слънце. Идеи за отглеждане на храна…

 • Човек учи робот да отглежда домати

  До 10 години домашните роботи ще бъдат широко-достъпна реалност. Истински бум в приложението на роботиката ще промени много бита на хората и ще мотивира процеса на де-урбанизация. Тази иронична рисунка може би не е утопия.

 • Летящи персонални устройства

  Всички анализи в развитието на транспортните средства сочат към много вероятната поява на персонални летящи устройства. Ако хората намерят подходящата технология (достъпна, безопасна, екологична)- последиците ще бъдат големи. Това неминуемо ще се отрази и на сградите. Автономните сгради ще получат своя последен, завършващ щрих – до тях няма да водят дори пътища!!!

 • Всички пътища водят към биониката

  И въпреки напредъка на технологиите с помощта на физика, химия и механика, всички пътища водят в по-далечното бъдеще към биониката. Биологията е ненадминат майстор в решаването на комплексните задачи, които ще имат сградите на бъдещето. Едно такова „листо“ може да реши в един малък елемент всички задачи на много ниска цена: динамична слънцезащита, производство на енергия: фотоволтаика (със следене на слунцето!), топлинна (гореща вода) и студова (обратно изпарение).  Дори повече: сградно проектиране може да премине на ниво дизайн на ДНК и модификации на растения…. сградите могат да бъдат реални дървета, които да са проектирани за обитаване…

www.architectonika.com