Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Параметричен софтуер за 2D и 3D архитектурно проектиране

Какво е параметричен софтуер?

Традиционният подход в проектирането е да изчертаем отделните елементи с помощта на линии, блокове, текстове, размери и др. и да ги оформим като чертежи. Този метод е прост, лесен и доказан в практиката доколкото е необходимо да отпечатаме проекта като 2D планове, разрези, фасади. За съжаление има и някои неудобства. За професионална визуализация на проекта е необходимо да построите допълнително 3D модел, което изисква време и средства. Съставянето на количествени сметки и спецификации също е трудоемко.

Параметричният софтуер ви дава възможност да изградите проекта от цялостни обекти,  като врати, прозорци, стени или обзавеждане. Сградата обикновено се въвежда в 3D, а генерирането на отделните планове, разрези и фасади става автоматично, както и на всички количествени сметки и спецификации. Звучи като сбъдната мечта, но има и някои проблеми: цената на този вид софтуер обикновено е доста висока; има повишени изисквания към хардуера; преминаването изцяло към 3D проектиране не е много лесно и изисква коренна промяна на начина на мислене и изградените навици.

От 2D чертане към 3D моделиране

AddCAD е параметричен софтуер за архитектурно проектиране, на достъпни цени и с богати възможности. Същевременно е лесен за научаване и работа. AddCAD използва малко по-различен подход, който съчетава удобствата на 2D чертането и предимствата на 3D моделирането. Може да изчертаете плановете на отделните етажи в 2D с помощта на обекти и команди за стени, врати, прозорци и обзавеждане. Програмата изгражда автоматично пространствен модел на сградата, който може да видите по всяко време с натискането само на един бутон. AddCAD работи в среда на ZWCAD, което означава лесен обмен на чертежи в dwg формат и пълна съвместимост с AutoCAD.

Генериране на фасади, разрези и изгледи

След като вече имате плановете на отделните етажи и съответно 3D модела, може да генерирате автоматично всякакви разрези, фасади, изгледи, аксонометрии и перспективи. Достатъчно е само да посочите линията на разреза (изгледа) и точка на вмъкване. Може да обновявате автоматично разрезите и фасадите при всяка промяна на проекта.

Параметрични библиотеки

AddCAD предлага богати библиотеки от различни видове обекти като стени, рамки, прозорци, врати, стълби, парапети, обзавеждане, уреди, бани, покриви, капандури и др. Отделните обекти в проекта са взаимно свързани. Например, при промяна на дебелината на стената, автоматично се адаптират и размерите на съответните прозорци и врати. Може да създавате собствени обекти и да генерирате парапети, балюстради, корнизи и др.

Генератори на стълби и покриви

Генераторът на стълби дава възможност да построявате 2D/3D модели различни видове стълби, като посочите ходовата линия, въведете вида и размерите на стълбата (ширина, височина, брой стъпала и др.).

Генераторът на покриви изисква само да маркирате линията на външната стена, да изберете вида на покрива (едноскатен, двускатен и др.) и наклона. Получавате 3D модел, който може лесно да редактирате – да променяте размери и наклони, да вмъквате отвори, капандури, табакери и комини.

Оформяне на чертежите

AddCAD улеснява оформянето на чертожните листове с помощта на Layout-ите на ZWCAD.Може да използвате готов стандартен Layout или да направите свой собствен като промените някой от съществуващите.

Фото-реалистична визуализация

AddCAD се предлага с вграден професионален модул за рендериране PovRay, който създава висококачествени фотореалистични тримерни визуализации Всички настройки се правят директно под ZWCAD.

Учебни филми:

Основните на възможности на AddCAD представени нагледно в 18 видео урока с общо време около 1 час: http://www.proektsoft-bg.com/bg/addcad-videos.html

Инсталационен линк за ZWCAD 2012:
http://www.proektsoft-bg.com/dropbox/ZWCAD/ZWCAD2012EngWeb.msi
Демо версия на AddCAD:
http://www.proektsoft-bg.com/dropbox/AddCAD/AddCAD_Eng_2012.exe