Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Наградите за годишна стипендия на името на арх. Димитър Богданов

За десета поредна година в чест на студентския празник 8-ми декември, фирма „АМФИОН” ЕООДс ръководител арх.Борислав Богданов със съдействието на Архитектурен факултет на УАСГ провежда конкурс за студентски курсови проекти на студенти от специалност Архитектура. Наградата на името на арх. Димитър Богданов е едногодишна стипендия 200 лв. на месец.
В обявеният конкурс участвуваха 47 студенти от ІІ-ри, ІІІ-ти, ІV-ти и V-ти курс с 45 студентски проекта. Жури в състав: доц. д-р арх.Асен Писарски – Декан на Архитектурен факултет на УАСГ, доц. д-р арх.Недялко Бончев – зам. ректор по учебната дейност на УАСГ, арх.Владимир Дамянов – Председател на КАБ, арх.Георги Бакалов – Председател на САБ, Христо Щерев – управител на „Дорма България“ ЕООД, инж.Николай Мравов – представител на „Хенкел България“ ЕООД, Радослава Радева – представител на „Шнайдер Електик България“ ЕООД и арх.Борислав Богданов – управител на фирма „АМФИОН“ ЕООД единодушно присъди наградите по следният начин:
– Едногодишна стипендия от „АМФИОН“ ЕООД – Димитър Радев фак.№8980, V курс и Тони Начев, V курс,
– Награда на САБ – Христина Христова, V курс
– Награда на КАБ – Павел Цочев, V курс
 – Награда на „Дорма България“ ЕООД – Владимир Владимиров, II курс
– Награда на „Хенкел България“ ЕООД – Вяра Запрева, V курс
– Награда на „Шнайдер Електик България“ ЕООД – Лилия Каракачанова, V курс; Мартин Паскалев, V курс; Вилияна Иванова, V курс.

Учредената стипендия е в памет на арх. Димитър Богданов, който за жалост не е вече между нас, но неговото творчество ще се помни, както от по – възрастните архитекти негови съвременници, така и от младите му последователи.
Арх. Димитър Богданов беше изключително талантлив и продуктивен архитект с непрестанен стремеж да помага на колегите и хората около него. Раздаваше огромната си творческа енергия, а не я пазаше за материализиране на свои идеи. Неговата популярност излиза извън пределите на родината. Множеството проектирани и реализирани от него обекти в чужбина в повече от 12 държави прославят, както името му така и България. Популяризирането на неговото творчество обогатява националната ни култура.
Освен като архитект Димитър Богданов бе човек, който приживе винаги е стимулирал младите таланти и ги е насърчавал през творческия им път. Смисълът на учредяването на тази стипендия е именно в това да се даде шанс на младото поколение архитекти да достигнат неговия творчески размах, както по брой реализации, така и по обем и значимост .
Наградите ще бъдат раздадени на тържество – коктейл в УАСГ пред зала 230 на 03.12.2012 г. от 17,00 ч.