Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Български рекорд е входът на швейцарски музей посветен на олимпийските игри

Под “арка” от несчупения все още рекорд на Стефка Костадинова минават всички гости в Музея на олимпийските игри в Лозана. Точно преди входа е поставена оригинална летва от сектора за висок скок с надпис за нашата атлетка и прочутите й 209 см. Едва когато застанат под „арката“ посетителите осъзнават защо рекордът не е подобрен вече 21 години.

Разположена на три етажа, експозицията започва с  древни вази със сцени от първите олимпийски игри и стъкленици за масло, с което античните спортисти са се мажели против изгаряне. Атлетите се състезавали напълно голи и си правели защитен лосион от етерични масла и фино стрит пясък.

Старинните статуи и предмети са взети назаем от различни световни музеи и снимането им е забранено по две причини – да не се повредят от светкавиците и най-вече, за да се запазят правата за продажба на копия.

В залата на славата има и пълна колекция от факлите, с които са палени огньовете на игрите от възстановянето им насам и от всички медали. Лични вещи на барон Пиер де Кубертен, който е бил и шампион по конен спорт. Шпайкове, трика, уреди на най-именити спортисти, подарини лично от тяхна музея или дадени назаем. Ако искате да видите гащите на принц Алберт – мястото ви е там. Като състезател в няколко олимпийски спорта човекът си е подарил екипите на музея. Освен във витрините, ескспонати  има в хитроумно вадещи се стъклени чекмеджета изпод тях.

След залата на славата дискретно се шири и зала на позора – с всички познати видове допинг и опасностите, които крият. За да отговорят на непрекъснато „разширяващите“ се изобретения, уредниците на музея все прибавят по някой кръвен, генетичен и прочие стимулент, за който доскоро не са чували.

Временната експозицият се нарича „Героите“ и е рай за малчуганите с интерактивните си „картинки“ на най-юначните атлети. Децата имат възможност да се „монтират“ върху картонена фигура на Дейвид Бекъм като тялото е на видния футболист, а главата и ръцете – на хлапето. Да гледат анимации, да играят електронни игри инеусетно да се нахъсят за победи в спорта. Или поне да се научан на уважение към постиженията.

В отлично поддържания парк на олимпийския музей, като част от изложбата „Героите“ са разположени пясъчни скулптури на световни спортисти. В леко гротескното им пресъздаване не е пожален дори местния идол Роже Федерер.

Ако пясъчните фигури издържат до началото на учебната година през септември (фините частици са скрепени с вода и лепило), учениците на Лозана ще имат възможност да ги… разрушат. Символично. Защото те са бъдещите герои на спорта.

Засега в обширния парк с кичеста зеленина и спокойно преминаващи катерички и патици утрещните шампиони лежат по полянките, играят, разглеждат моденристичните скулптури на спортна тематика, закупени от Олимпийския комитет или просто слушат ромона на водоскоците.

Източник на информация: www.bulgaria-news.bg

Официален сайт на музея : www.olympic.org/museum