Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Поздрав от слънцето – под звуците на морски орган

Въпреки че си заслужава да посетите хърватския район Далмация заради самия него, морският орган в Задар го изтегля напред в списъка на местата, които трябва да видите. Експерименталният музикален инструмент е създаден през 2005 г. от хърватския архитект Никола Башич и му носи много международни награди за урбанизъм. Тайната на мелодията е в тридесет и петте метални тръби под водата. Те са скрити в стълбите, които слизат към морето, и използват енергията на вълните, за да създават всеки път различна, непредсказуема мелодия.

Башич разказва, че частта от крайбрежната улица, където сега се намира органът, преди е била неподдържана и пренебрегвана от жителите на Задар. „Затова реших да съживя това място, като му дам интересна градска атракция“.

По-късно към звука Башич прибавя и светлина. Докато слушате песните на вълните след залез, можете да отправите и поздрав към слънцето. Или пък да седнете върху слънцето. Именно „Поздрав към слънцето“ се казва над 20-метровият кръг малко встрани, който символизира слънчевата система и се осветява в различни цветове от вградените фотоволтаични клетки. През деня кръгът събира слънчева енергия, а вечер я използва, за да се превърне в цветен светлинен калейдоскоп. Ако вие стъпите отгоре, кръгът ще се оцвети по един начин, ако стъпи някой друг – по различен. Добре, признаваме, това не е някаква свръхестествена мистерия или технологии от НАСА – играта на цветовете всъщност е предварително програмирана в синхрон с морските вълни. Самият кръг представлява модел на слънчевата система, а на хромовия пръстен, който го описва, са изписани имената на задарските светци и астрономическа информация, свързана с тях, от открит в района календар от 1292 г.

Никола Башич споделя, че се е вдъхновил за „Поздрав от слънцето“ от… изказване на Алфред Хичкок. Когато английският режисьор е в Задар през 60-те години, той казва, че градът има най-красивия залез на света, и тези негови думи се използват постоянно в рекламата на Задар в наши дни. Неслучайно и днес тази част на крайбрежието е най-пренаселена по залез.

Източник на информация: www.peika.bg

Landscape Architecture: Nikola Bašić d.i.a.
Location: Istrian waterfront, Zadar, Croatia
Client: City of Zadar
Design: 2007
Completed: 2008
Team: Ivan Kujunžić – architect (design), Sergej Skočić – engineer (Lights), Želimir Ivanović – engineer (Installations), Barbara Bašić Stelluti (ring design), prof. Maksim Klarin (solar panels), dr. prof. Nikola Vuletić