Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Белият храм – „Wat Rong Khun“

Едно истинско бижу на модерната тайландска архитектура -Wat Rong Khun (Ват Ронг Кхун) е познат на туристите като Белият храм.Намира се в Тайланд и е създаден  през 1997 г. от художника, преквалифицирал се на архитект Чалермчай Коситпипат. Храмът съчетава в себе си традиционната будистка архитектура и модерното изкуство.

Невероятната забележителност е почти изцяло в бял цвят, с вплетени отразяващи стъкла, които придават на храма фееричен вид, Бялото е избрано зaради това, че отразява чистотата на Буда, а стъклото- безграничната му мъдрост, която осветява света и цялата Вселена.

Любопитен факт е, че в комплекса се намира най-скъпата тоалетна в света – позлатена от вътре и от вън.

Около целия будистки комплекс има пръснати различни скулптури на демони и други чудати същества.

За да стигне човек до основната сграда, трябва да мине по мост. Той отразява преминаването от цикъла на преражданията към достигането на Нирвана. Малкият полукръг преди моста представлява човешкият свят. Големият кръг със зъби е устата на Раху (змията, която погълнала слънцето и луната и причинила затъмнение) и e символ на нечистотата на човешките мисли – пресъздава страданието и ада.

Веднъж влезли в храма, ще останете безкрайно изненадани, защото вместо традиционните изображения, там има съвсем модерни герои като Батман, Супермен и Нео.

На една стена дори може да се види самолетът, който се разбива в американските кули-близнаци. Има и сцени от космически кораби, както и катаклизъм, унищожаващ цялата планета.

Наред с всички демонични изображения има и няколко впечатляващи рисунки на Буда, около когото цари спокойствие и мир.

Идеята на храма е да се превърне в център за медитация и място, където хората могат да практикуват Дхарма и да се запознаят с ученията на Буда. Храмът все още не е завършен – към него трябва да бъдат изградени параклис, Ермитаж, крематориум, зала за молитви и за проповядване и стаи за почивка.