Пера Палас – една от перлите на Истанбул

Сградата в стил „рококо“ е дело на френско-турския архитект Александър Валори, живял и роден точно в годините на Иван Вазов, а именно 1850-1921. Строежът започва през месец май на 1881 година и продължава повече от десетилетие-хотелът отваря врати за изисканите си посетители през октомври 1891 година за да настанява пътниците, пътуващи с „Ориент Експрес“, линията на Compagnie Internationale des Wagons-Lits от Париж и Виена, като пътниците били пренасяни до хотела със столове носилки. Той е един от малкото, които отварят врати в града по това време. Разположен точно до булевард „Пера“, центъра на европейската общност в Истанбул, той се намира на хълм над Златния рог и осигурява гледки през натоварения плавателен канал към Топкапъ. Това е най-елегантното място в града – хотел в европейски стил и първият в Турция, снабден с електричество и асансьор – първият електрически асансьор в Истанбул и вторият в Европа, след този на Айфеловата кула, той представлява изключителна комбинация от ковано желязо, злато и дърво на фона на 6 метровите стени от коралов мрамор във фоайето.

Интересно съвпадение е, че Агата Милър, каквото е истинското име на добре познатата ни авторка на криминални романи, е родена в годината на откриването на хотела-1891. Но сградата е била временна „резиденция“ на много други известни личности, като се започне от „бащата на турската република“ Мустафа Кемал Ататюрк и се стигне до цар Николай Втори, както и много известни имена от шоу-бизнеса, например актрисите Рита Хейуърт и Грета Гарбо.Там се е подвизавала и фаталната шпионка Мата Хари! Както и английският двоен агент Ким Филби, който е използвал бара на хотела, за да завързва запознанства на чаша питие, най-вече със служители на посолствата и други политици, които впоследствие са били „разработвани“ от него.Гост на хотела е бил и Хемингуей, пишещ поредния си разказ с коктейл „Блъди мери“ в ръка, и разбира се, придружаван от жената на своя живот…за момента. Pera Palace отваря във време, когато Османската империя се разпада, а игрите на европейските свръхсили водят към епоха на световни войни. Мъгла от интриги скоро се спуска над хотела; неслучайно Мата Хари отсяда там, неслучайно той привлича и грандамата на криминалето – г-жа Макс Малоуан, известна под името Агата Кристи. Кристи минава през него в началото на 30-те години и се твърди, че е написала част от „Убийство в Ориент Експрес“ в стая 411, въпреки че в романа Еркюл Поаро отсяда в отдавна вече несъществуващия хотел Tokatlian, намиращ се наблизо.Kато се изключат дворците на султаните, хотелът е бил първата сграда в града, която е имала електричество и топла вода. Стая 101, в която е отсядъл Ататюрк, както и стая 411 сега са необитаеми и са запазени като музеи-в стаята на Мустафа Кемал Ататюрк има много красиви ориенталски килими от епохата, негови лични вещи, уникално черно молитвено килимче и т.н. Интересен е и фактът, че след Първата световна война окупационните войски в Истанбул ползват Пера Палас като своя главна квартира. След освобождението на града от турското национално движение оглавявано от Ататюрк, англичаните връщат символично „ключа на Истанбул“ именно в този хотел.

С края на империята, възхода на републиката и напускането на много гръцки, арменски и еврейски обитатели на района, Пера започва да запада, като сградите стават запуснати, а притежаваният от държавата подобен на дворец хотел губи своя престиж.

Хотелът Pera Palace в крайна сметка попада в ръцете на турска фирма за морски превози, класифициран е като „музеен хотел“ и след това е затворен през 2006 г. за реставрация на стойност 23 млн. британски лири. Днес той е част от хотелската верига Джумейра.

Официален сайт на хотела