Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Kатакомбите под „Света София“- разходка в историята

Днешният храм Св. София е построен върху руините на няколко други сгради. Първо около II век е имало римски театър, след това, през няколко века, са изградени богослужебни съоръжения, последното от които – едноименната базилика, дала името на града София – Света София или Премъдрост Божия. Надградена върху солиден слой история, църквата в момента освен действащ храм, е и вход към миналото.Преминавайки през него, ще можете да видите главния некропол на Сердика и погребалните камери на поколения свещенослужители и мъченици, така нареченият Мартириум. Те са с различна големина и на различни нива. В някои телата са били полагани отгоре, в други – през малък фронтален вход. Ще видите още стени от античните и средновековни сгради.

Все пак, от II век насам райоът се застроява и реконструира. Изложени са няколко предмета, намерени по време на разкопките – три пръстена с надписи, стъклена бутилка и две метални кутийки. Изключително интересни са мозайките, правени към средата на IV век в изградената тогава базилика, която става седалище на Сердикийския събор. В момента те все още са в реставрация и могат да се видят техни фотокопия, но имаме уверението на Общината, че през есента оригиналите ще бъдат в експозицията. В момента в една от залите има фрагмент от тях. Тогава ще бъде отворена и гробницата на епископ Хонорий, датирана от втората половина на IV и началото на V век.

Работното време е всеки ден от 9 до 17 часа.
Цена на билета – 6 лв. За учениците и студентите – 2 лв.
Един ден в месеца ще има и свободен достъп, за да могат хората с по-ниски доходи също да посетят това историческо място. Експозицията включва мултимедийни презентации, информативни пана и холограми, пресъздаващи археологическите находки, разкрити по време на разкопките.

Източник на информация: www.bg-damma.com