Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Реконструираният остров „Света Анастасия“ в Бургас

Изцяло обновени и възстановени в автентичния си вид са сградите на остров „Света Анастасия“ в Бургас, който бе беше представен пред туроператори и медии от кмета Димитър Николов.

Посетителите могат да видят музей, разказващ историята на острова, църква с възстановени стенописи от ХІV век, къща за гости с гледка към Бургаския залив и възможност за пренощуване в истинска монашеска килия, ресторант с традиционна за региона кухня, лекарна, предлагаща целебни отвари от билки, отглеждани на място.

Реконструирани, но без промяна в оригиналния им вид, са както сградите, така и откритите пространства. Сградите са решени основно в дърво – както отвън, така и отвътре.
Използван е изцяло дъбов материал, чиито технически характеристики са изключително добри и устойчиви на атмосферните условия, типични за мястото.

Запазени са старинни каменни зидове, като по някои от камъните се четат древни надписи. Възстановена е една от старинните порти на острова.

Съществуващите стенописи в църквата са художествено реставрирани. В непосредствена близост до църковната сграда е открит и реставриран стар кладенец.
В стаите за гости, някои от които са били монашески килии, обзавеждането е изключително семпло, като навсякъде е умишлено търсен ефектът за връщане назад в миналото.
Навсякъде са подменени сградните инсталации, дограмата, изградени наново и интегрирани в една от сградите са трафопостът и хидрофорът на острова.

Облагородени са и външните пространства – възстановени са алеите, монтирани са нови пейки, градинско осветление, кошчета за боклук.

Новост са изградените площадки за наблюдение, откриващи неповторими гледки непосредствено над скалите. Възстановен е и пристанът, като той е съобразен с характеристиките на кораба, който ще извозва туристите.

Навсякъде е осигурена достъпна среда, така че островът ще може да се посещава и от хора с увреждания.
Характерната растителност е запазена и предстои да бъде обогатена с нова, типична за мястото.

Само след няколко месеца Остров „Света Анастасия“ ще може да покаже на своите гости модерна музейна експозиция, която ще съчетава експонати и артефакти с най-съвременни дигитални технологии, които ще съживят миналото на острова.

В ресторанта ще се предлагат традиционни морски и манастирски гозби, като основно място в менюто ще заемат ястията с миди, тъй като районът около „Св. Анастасия“ е най-голямата естествена мидена плантация в региона. Ще се предлага и сладко от зелени смокини, за направата на което ще се използват смокини, отглеждани на място.
На острова ще се организират сватби, кръщенета, различни културни събития, тематични вечери – „пиратска“, „монашеска“, др. За любителите на спорта ще се предлага гмуркане, курсове по йога, различни състезания по плуване и ветроходство.

Остров „Света Анастасия“ се реставрира в рамките на проект на община Бургас „Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация“, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Източник на информация: stroitelstvo.info