Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

ТАЙПЕ ЩЕ БЪДЕ СВЕТОВНА СТОЛИЦА НА ДИЗАЙНА 2016

Тайпе е градът, избран за Световна столица на дизайна през 2016 година. Почетната титла се присъжда на различни градове от 2008 г., на всеки 2 години, от Международния съвет на дружествата за индустриален дизайн.

Кандидатурата на Тайпе е гласувана на 28-ата генерална асамблея на Международния съвет на дружествата за индустриален дизайн, проведена в края на ноември в Монреал. За тази титла може да кандидатства всеки град със забележителни постижения в областта на дизайна, без да е много голям или посещаван туристически център. Кандидатурата включва радица въпроси, чиито отговори трябва да покажат как управата, индустрията, образователните институции, дизайнери и граждани работят индивидуално и екипно, за да обновят градската среда, се обяснява в официалния сайт. Тайпе е единственият град тази година, допуснат до финала.

Капманията на столицата на Тайван за кандидатурата за Световна столица на дизайна е под мотото „Адаптивен град: Дизайн в движение“, фокусирайки върху това как дизайнът може да подобри стандарта на живот на гражданите. Кандидатурата на Тайпе се основава на 20 проекта, част от програмата „Обществена политика на дизайна“, която включва в едно цяло дизайнери, граждани и инвеститори. В Тайпе вече са проведени над 600 уъркшопа, които стимулират сътрудничеството между градска управа и дизайнери. През следващите 2 години трябва да бъдат реализирани 6 мащабни проекта, сред които изграждане на нов музей, реконструкция на едно начално училище и изграждане на нови навеси на автобусните спирки в града.

Досега титлата Световна столица на дизайна са печелили градовете Торино (2008),Сеул (2010), Хелзинки (2012) и столицата на ЮАР Кейптаун, който се готви да поеме щафетата от 2014 година.

Международният съвет на дружествата за индустриален дизайн (ICSID) е създаден през 1957 година и днес има над 150 члена от повече от 50 страни по света.

Източник на информация: www.urban-mag.com/bg

4368Taipei