Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

Детски научен център „Музейко“ ще бъде построен в София

Започва изграждането на първия в Югоизточна Европа детски научен център „Музейко“. Той ще се намира в Студентски град между Техническия и Минногеоложкия университет, близо до метростанция „Г.М. Димитров“.

Стойността на проекта е 22 милиона лева, които са дарени от фондация „Америка за България“. Центърът трябва да отвори врати в средата на 2015 г. и прогнозата е, че ще има по около 100 хиляди посетители на година.

Идеята за изграждането на детски музей тръгва от Весела Герчева, която до момента е създала седем детски кътове в различни музеи в страната. Информация за проекта се появи първо в The New York Times, а днес той беше представен официално в България.

„Решихме, че научният център ще се казва Музейко, защото мястото е мислено и ще бъде създадено по всички стандарти за един истински детски музей. Какво е детски музей? Интерактивно пространство, в което децата не просто наблюдават експонатите, но играят с тях и по този начин научават много за света, хората и своята цивилизация“, обяснява изпълнителният директор на „Музейко“ Бистра Кирова.

Концепцията за сградата е на американската архитектурна компания Lee Skolnick and Design Partners. Те са спечелили проекта между 15 водещи компании в изграждането на подобни научно-опознавателни центрове и до момента са създатели на над 60 подобни проекта. Проектанти на техническата и работна фаза в строителството са българската компания за архитектура и строителство „А и А Архитекти“.

Проектът ще бъде изграден върху разгърната площ от 3500 кв.м, 2000 кв.м от които – пространство за интерактивни игри.

Източник на информация: www.dnevnik.bg