Пречистващи се по естествен начин басейни

Дали сте се замисляли колко много химикали се изливат в един стандартен басейн? Виждали ли сте етикетите им и предупрежденията върху тях?

Въпреки това има алтернатива…чистите води на така наречените еко-басейни…По определение това са басейни, при които за дезинфекцията на водата не се използват никакви химикали, а пречистването се осъществява благодарение на преминаването на водата през биологични филтри и растения.

Както винаги, предимствата са не само за природата, но и за човека. В случая, при липсата на хлор се избягват зачервените очи, изсъхналата кожа, изтощената коса и избелелите бански костюми. При децата намалява рискът от проблеми с белите дробове, а при плувците – от астма.

Благодарение на безвредността си, от 80-те години насам този тип естествени басейни се разпространяват все повече. Дори съвсем скоро, през лятото на 2011 г. в Англия е построен и първият вътрешен, пречистващ се по естествен начин басейн, а през 2012 в Антверпен – първият плаващ еко-басейн с дължина 120 метра.

Водата се пречиства изцяло от растенията и специални микроорганизми и то доста ефективно и с дълготраен ефект. По тази причина избраната растителност варира според региона и климата, при които се строи даденият басейн.

Относно екологичните характеристики, освен елиминирането на вредното влияние на химикалите, се спестява и енергия чрез използвнето на гравитационните сили за голяма част от процесите.

Обратно на очакванията, този път еко-вариантът е по-евтин от стандартния – както създаването му, така и поддръжката му. Откъм усилия, поддръжката също не изисква толкова внимание – само да чистите нападали листа и да се грижите за растенията, така както бихте се грижили за тях дори да не бяха част от басейна.

Много интересен факт е, че водата в тези „зелени” басейни се усеща по-топла от водата, пречиствана с химикали. За това, ако 23 градуса в обикновен басейн са ви малко, то тук може да ги чувствате по-топли.

Крайният резултат е басейн с чиста вода, интересен дизайн, заобиколен от красива растителност и намиращ се в пълна хармония с пейзажа.

Външен еко-басейн. Снимка: http://en.wikipedia.org
Външен еко-басейн с дизайн, наподобяващ езеро сред природата.Снимка: http://en.wikipedia.org
Първият вътрешен еко-басейн в Корнуел, Англия. Снимка: http://en.wikipedia.org
Типичен естествен басейн. Снимка: http://en.wikipedia.org
„Безкраен” и отопляем естествен басейн. Снимка: http://en.wikipedia.org
Еко-басейн с дизайн на езеро в Хемпшир. Снимка: www.gartenart.co.uk
Естественият вид много по-добре пасва на пейзажите, отколкото ярко сините, изкуствени басейни. Снимка: www.gartenart.co.uk
Много спа хотели също прибягват до еко-басейните. Снимка: www.gartenart.co.uk
Еко-басейн с ориенталски дизайн в Лондон. Снимка: www.gartenart.co.uk
Обществен еко-басейн с големина 2700 кв.м. е част от стадиона в Бремен, Германия. Снимка:www.gartenart.co.uk
Обществен басейн в Германия, който първоначално е бил стандартен, хлориран, а впоследствие е превърнат в еко-басейн. Снимка: www.gartenart.co.uk
Повърхността му е 1000 кв.м. Ясно се виждат зоната за плуване и регенерационната зона. Снимка: www.gartenart.co.uk
Еко-басейн в Италия с водопадче. Снимка: www.gartenart.co.uk
Сниммка: www.bestofremodeling.com
Един плаж? Снимка: www.onekindesign.com
Някои се спират на по-нестандартни решения. Снимка: www.onekindesign.com
Снимка: www.onekindesign.com
А други на по-мащабни… Снимка: www.onekindesign.com
Снимка: www.onekindesign.com
В Антверпен през август тази година се състоя откриването на най-големия, плаващ басейн и то не какъв да е, а еко-басейн с дължина 120 метра. Посещението струва 4 евро на човек. През лятото водата е 28-29 градуса, а през зимата предстои да се превърне в пързалка за зимни кънки! Снимка: http://inhabitat.com
Източник на информация: Статия на Мария Маранова в highviewart.com