Тагове

Сродни публикации

Сподели това чрез

НЕВЕРОЯТНА ТРАКИЙСКА ГРОБНИЦА КРАЙ ПОМОРИЕ

Могилата се намира на стотина метра от пътя за Поморие. Обозначена е като гробница, но по-скоро е мавзолей, който няма аналог. Няма нищо общо с гробниците край Казанлък, които са по-интересни със съдържанието си, отколкото с архитектурата.

На външен вид прилича на обикновена тракийска могила.Дълъг коридор води неочаквано до кръгло помещение с куха колона. В горния край на колоната има отвори, през които влиза свеж въздух и светлина. Не е ясно до ден днешен как са построили нещо подобно в древността и какво е било предназначението му. А в самата куха колона е имало стълби, които са водели нагоре, и се е излизало на върха на хълма, но тези вътрешни стълби вече са счупени и от тях са останали само кухините, в които са влизали гредите.

История

Археологическа културна ценност с национално значение, представяща тракийския култ към предците. Гробницата-мавзолей се намира под земния насип на висока  могила. Тя е изградена изцяло от тухли и е най-голямата, разкривана в бълг. земи. Състои се от засводен коридор дълъг 22 м и кръгла централна зала с диам. 11,60 м с уникална архитектурен план. В центъра й се издига куха кръгла колона с вита стълба в нея, която извежда до върха на могилата.
Гробницата – мавзолей  е била изградена през 1ви-2ри век сл.Хр за представителите на знатна аристократична тракийска фамилия в древния град Анхиало.

Опазване

Предстои изпълнение на проект за реставрация на културната ценност и социализация на терена пред нея.

Описание на мястото

Гробницата се намира под насипа на надгробна могила в западния некропол на античния град на Поморие, северозападно от пътя Поморие – Бургас, на 500 метра северно от къмпинг „Европа”.
Условия на достъп: 300м. по вътрешен асфалтиран път, който води до малък паркинг пред гробницата.

Източници на информация и снимков материал:

http://evgenidinev.com/seen/thracian_beehive_tomb/

http://tomb-pom.hit.bg/